Nezaměstnaných je nejméně za dva roky. Pomáhá růst i počasí

Praha – Nezaměstnanost v ČR se během října snížila jak v porovnání s předchozím měsícem, tak v porovnání s říjnem loňského roku. Pracovní trh je aktuálně ovlivněn ekonomickým oživením i počasím - a tedy sezonními pracemi. Ke konci roku se ale čeká stagnace, případně mírné zvýšení, protože trh přijde o místa sezonního zaměstnání. V říjnu také pokračoval trend růstu cen.

Meziměsíčně se nezaměstnanost v ČR snížila o 0,2 %, meziročně jde o pokles ve výši 0,5 procentního bodu. Bez práce bylo v říjnu necelých 520 tisíc lidí, což je asi o 9 tisíc méně než během září. Kromě oživení ekonomiky za tím stojí i teplé počasí, což se projevuje hlavně ve stavebnictví. Jakmile se totiž ochladí, stavaři kvůli mrazům část lidí propouští nebo jim platí částečný podíl ze mzdy. To zatím letos nehrozí.

Dobíhající sezonní práce jsou totiž jedním z faktorů, který udržuje relativně nízkou nezaměstnanost. Práci v současnosti hledá nejméně lidí od listopadu 2012. Pouze v okresech Prachatice, Jindřichův Hradec, Třebíč a Znojmo v říjnu nezaměstnaných přibylo. Zbylých 73 okresů hlásí oproti září lepší čísla.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: ČT24/Úřad práce ČR

Trh práce zaznamenal zlepšení přičiněním rostoucí ekonomiky i trvajícími sezonními pracemi v gastronomii, hotelnictví, stavebnictví, turismu nebo zemědělství. „Primárně je snazší nacházet práci u významných exportérů,“ hodnotil Pavel Drahotský, ředitele Saxo Bank pro ČR, Slovensko a Maďarsko. I tak ale zimní období čeká tradiční útlum v některých profesích. „V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo mírně vzrůst s postupným utlumováním sezonních prací a ukončováním pracovních smluv na dobu určitou,“ uvedl úřad práce.

Vliv má podle Pavla Drahotského jednak intervence České národní banky vůči kurzu koruny. Oproti loňskému skokovému oslabení je ale nynější „pozvolné oslabování koruny zdravým krokem a je lepší pro ekonomiku“. Kromě ní také nižší nezaměstnanost ovlivňují velmi nízké úrokové míry pro firmy, díky čemuž mohou rozvíjet nové podnikatelské aktivity, na které budou zapotřebí noví pracovníci.

„Jak se zvýšila aktivita úřadů práce, které byly ještě za minulé vlády posíleny o sedm set lidí, došlo k tomu, že úřady měly k dispozici mnohem více pracovních míst, které mohly nabízet,“ uvedla Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí.

Nejvyšší nezaměstnanost nadále sužuje Ústecký kraj, kde úřad eviduje 10,5 % lidí bez práce, následovaný Moravskoslezským krajem, kde podíl nezaměstnaných dosahuje 9,5 %. I tak aspoň Moravskoslezský kraj hlásí zlepšení o oněch průměrných 0,2 %. Nejnižší nezaměstnanost je v Praze (5,1 %) a v Plzeňském kraji (5,3 %). Nejvíc se zlepšil Královéhradecký kraj, kde nezaměstnanost klesla o 0,3 %.

Dávky, nebo práce?

Agentura pro sociální začleňování dnes zveřejnila hranici, od které se lidem vyplatí pracovat místo setrvání na sociálních dávkách. 

Pokud pracuje samostatně žijící člověk za minimální mzdu osm a půl tisíce hrubého, po odečtení běžných nákladů (dojíždění, stravování v práci) a dalších odvodů se mu vyplatí ještě zůstat na sociálních dávkách.

S platem deset a půl tisíce hrubého se již vyplatí pracovat. Po odečtení všech odvodů a při běžných pracovních nákladech totiž zbude víc než 1 000 korun. U rodičů s menšími dětmi bývá častěji díky daňovým bonusům výhodnější pracovat.

  • Výhodnější zůstat na sociálních dávkách: min. mzda 8 500 Kč (vydělá 115 měsíčně)
  • Výhodnější pracovat: příjem 10 500 Kč (vydělá 1 061 měsíčně)

Pracovní trh a kraje na jednání tripartity

Nezaměstnanost byla rovněž jedním z témat dnešní schůzky vládní tripartity s krajskými protějšky. Premiér Bohuslav Sobotka v reakci na zveřejněné říjnové výsledky označil čísla za „pozitivní, zvlášť v meziročním srovnání“. Vláda podle něj použije všechny nástroje k dalšímu zlepšení, zaměřit se chtějí i na domácí investory, kteří nesměřují své výrobky do zahraničí.

„Každý jeden člověk, který se stává zaměstnaným, je dobrou zprávou pro českou ekonomiku,“ řekl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Předseda odborových svazů Josef Středula ale upozornil na trvající potíže s hornictvím. „Hrozí výbuch v severních Čechách. Navíc v Moravskoslezském kraji u společnosti OKD hrozí v příštím roce snížení dvou tisíc pracovních příležitostí,“ uvedl. Míní, že kdyby minulé vlády byly aktivnější, mohla být zaměstnanost ještě lepší. Ekonom GE Money Bank Petr Gapko řekl, že v problému s hornickým průmyslem jde o „dědictví z komunistických dob a my jsme některé regiony nedokázali připravit na to, že se naše ekonomika změní, nebudeme mít tolik těžkého průmyslu a tolik dolovat“.

Tripartita se rovněž shodla na potřebě řešení otázky školství, která v návaznosti ovlivňuje i pracovní trh. „Na školství se dlouhá léta nijak nesáhlo, a tak nemělo šanci se přizpůsobit tomu, jak se změnila česká ekonomika,“ uvedl Gapko. Poptávka tak neodpovídá nabídce.

Nezaměstnanost v krajích ČR
Zdroj: ČT24/Úřad práce ČR

Inflace stoupla na 0,7 % 

Oproti září stouply spotřebitelské ceny o 0,2 % na celkovou hodnotu 0,7 %. Nicméně z potravin zlevnilo třeba běžné pečivo, cukr i zelenina a ovoce. Významné bylo snížení cen pohonných hmot. Česká národní banka očekávala o 0,1 procent vyšší meziroční nárůst.

Ceny meziročně rostly v říjnu ve stejné míře jako v září. Inflaci se tak daří držet nad nulou. Intervenci k oslabení české koruny vůči euru provedla ČNB loni v listopadu právě proto, aby se Česko vyhnulo deflaci. Další růst inflace očekává analytik ČSOB Petr Dufek až v příštím roce, kdy ale stále nedosáhne na cílovou dvouprocentní hranici růstu. Vliv však bude mít absence výrazného zlevnění elektrické energie, která letos zaznamenala cenový pokles o 10,2 %.

Vydáno pod