Nejvíce si od ledna přilepší na důchodech lidé s nadprůměrným příjmem

Praha – Až o několik stovek korun navíc si od ledna přilepší na důchodech lidé, kteří v produktivním věku měli nadprůměrný příjem. Změna platí pro ty, kteří vydělávali přes 30 tisíc měsíčně a peníze od státu začnou pobírat nejdříve příští rok. Ministerstvo práce tak reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2010, který tehdy rozhodl, že výplata důchodů dosud znevýhodňovala lidi s vyššími příjmy. Ti přitom tvoří asi čtvrtinu všech, co odcházejí ročně do důchodu.

Penzijní systém a jeho výpočet důchodu podle rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2010 znevýhodňoval lidi s příjmem vyšším, než je průměrná česká mzda. Vzdělanější lidé s vyšším příjmem totiž mnohdy pobírali od státu podobnou částku jako lidé se základním vzděláním, kteří v produktivním věku vydělávali méně. Od ledna se proto tato praxe změní.

Modelový příklad, který vychází z průměrného celoživotního výdělku ve výši 40 tisíc korun ukazuje, že rozdíl ve vyplácených důchodech bude v řádech několika stokorun měsíčně. „Hranice vypláceného důchodu musí být, od 1. ledna 2015 budou v podstatě jen dvě,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Výše důchodu od ledna 2015
Zdroj: ČT24

Například bývalý soudce Karel Sochor míval průměrný plat téměř 70 tisíc, stát mu ale vyměřil důchod jen něco přes 13 tisíc, tedy ani ne pětinu původní mzdy. „Ten skok z platu na důchod byl příliš vysoký,“ říká. Mnozí lidé s vyšším příjmem si proto navíc ukládají stranou další peníze prostřednictvím důchodového připojištění.

Téměř tři miliony tuzemských důchodců si od Nového roku přilepší v průměru o dvě stovky. Státní kasu to vyjde přibližně na sedm miliard korun. Už teď jsou přitom náklady na důchody největší položka v rozpočtu. S jakými částkami budou jednou senioři hospodařit, tak záleží i na tom, kolik dnešních dětí bude na jejich příjmy vydělávat.

Tuzemské důchody v datech

  • 11 286 korun = průměrná penze v Česku
  • 95 000 korun = nejvyšší vyplácená důchodová částka v Česku
  • 23 lidí = počet lidí, kteří pobírají od státu měsíčně penzi vyšší než 50 tisíc korun
  • Praha a Středočeský kraj = lokality s nejvyššími příjmy
  • Vysočina a Olomoucký kraj = lokality s nejnižšími příjmy
  • 370 miliard korun = částka, kterou stát loni vyplatil na důchodech - je to asi osmkrát vyšší suma než v roce 1989
  • 12 000 korun = průměrná celková suma, s níž čeští důchodci hospodaří - je to asi sedmkrát vyšší částka než v roce 1989, reálně si však přilepšili jen o necelou čtvrtinu kvůli růstu životních nákladů