Odboráři investorům neustoupili, Alitalia jde do likvidace

Řím - Italské konsorcium CAI stáhlo svou nabídku na převzetí problémové letecké společnosti Alitalia. Jeho zástupci se totiž s odboráři nedohodli na plánu na záchranu italských aerolinek. Ten počítal s propuštěním necelých 3 tisíc zaměstnanců a snížením mezd, nyní se však zřejmě neuskuteční. Podle ekonomů představoval plán CAI poslední naději, jak zabránit bankrotu Alitalie. Podle správce konkurzní podstaty by měla do likvidace vstoupit, pokud se do dvou týdnů nenajde nový investor.

Alitalia stojí před neodvratnou likvidací. Už koncem srpna požádala o ochranu před věřiteli, italská vláda však nechala vypracovat plán záchrany, podle kterého měla být firma rozdělena na dvě části.

Konsorcium CAI mělo koupit nezadluženou část a vytvořit z ní menší leteckou společnost. Ta by se spojila s další italskou leteckou společností Air One a měla poté začít hledat zahraničního partnera. Zadlužené části měly být prodány nebo zlikvidovány.

Plán CAI však narazil na odpor odborů, kterým se nelíbí hlavně návrhy
mzdových dohod a propouštění. Konsorcium varovalo, že pokud odbory do dnešního odpoledne dohodu nepřijmou, stáhne svoji nabídku na odkup a konkurzní správce zahájí likvidaci aerolinek. Odboráři však ve svém odporu neustoupili a CAI svůj návrh skutečně stahuje.

Kvůli dvěma tisícům zaměstnanců, kteří se odmítají vzdát svých výhod, přijde kromě nich samotných o práci sedmnáct tisíc jejich kolegů. Pád Alitalie je velmi bolestný pro italského premiéra Silvia Berlusconiho. Ten totiž před posledními volbami sliboval, že využije svých kontaktů k záchraně vlajkové lodě italského letectví.

Alitalia
Zdroj: ČT24