Kdo nevrátí peníze z druhého pilíře státu, dostane nižší důchod

Praha - Lidé, kteří si na stáří šetří v takzvaném druhém pilíři, budou moci po jeho zrušení část uspořených odvodů doplatit zpět do veřejného důchodového systému. Penze od státu by se jim tak v budoucnu vůbec nekrátila. Vyplývá to z návrhu důchodové komise. Vláda plánuje druhý pilíř ukončit k 1. lednu 2016.

„Lidem vrátíme jenom to, co do druhého pilíře vložili – buď ze své hrubé mzdy, nebo to, co na jejich individuální účty odvedl zaměstnavatel ze superhrubé mzdy. Takže určitě nebudeme dávat nic navíc. Že se jim to bude vracet, je logické – jsou to jejich finanční prostředky,“ avizovala ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Střadatelé by měli peníze dostat přímo na účet, nebo do tzv. třetího pilíře (penzijního připojištění), a to nejspíš do konce roku 2016. „My chceme především dosáhnout toho, aby lidé, kteří si spořili, o nic nepřišli,“ potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Pokud budou lidé chtít, aby se jim v budoucnu nekrátil důchod vyplácený z prvního pilíře, budou muset poslat státu zpět peníze, které z něj vyvedli (tedy 3 % z odvodů na sociální pojištění). V opačném případě bude jejich důchod o tyto peníze krácen. Marksová doplnila, že vláda to ponechá na individuálním rozhodnutí každého – zda chce v budoucnu pobírat státní důchod, jako by do druhého pilíře nikdy nevstoupil, nebo zda peníze použije jinak.

Pravice: Vláda ruší, ale náhradní řešení nemá

Pravicová opozice považuje rušení druhého pilíře za rizikové. „Podle mě je správné nerušit druhý pilíř. Je to riskantní krok a hrozí žaloby vůči státu – jak od účastníků, tak od penzijních společností,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Koalice s žádným nápadem, co dál s důchodovým systémem, nepřichází. Řešení odkládá, a pokud co nejdříve nepřijme nějakou reformu, budou mít nejmladší generace veliké problémy,“ upozornil Stanjura. Podobně hovoří i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

KSČM a Úsvit naopak jiné východisko než s druhým pilířem skoncovat nevidí. „Stát prodělal na špatném experimentu. To, že ho ukončíme, minimalizuje ztráty,“ je přesvědčen komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Hospodářské noviny napsaly, že by střadatelé měli v rámci výplaty peněz z druhého pilíře získat i celý „státní příspěvek“. Stát ale ke spoření ve druhém pilíři nic nepřiplácí. „Ve druhém pilíři žádný příspěvek nefunguje, všechno jsou to příspěvky pojištěnců a jejich zaměstnavatelů,“ vysvětlil předseda odborné komise pro důchodovou reformu Martin Potůček. Zdůraznil, že lidé opravdu dostanou celou naspořenou částku včetně tří procent, které by jinak odváděli do prvního pilíře. Pokud by vyplácený obnos byl kvůli slabým výnosům nižší než vklad, měl by rozdíl dorovnat stát (více zde).

Druhý důchodový pilíř prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Lidé mohou přesměrovat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů musí přidat ze svého. Využilo toho jen kolem 83 000 lidí namísto očekávaných statisíců.

Pilíře důchodové reformy

První pilíř - Jedná se o státní důchod, který je vyplácen průběžně a je povinný. Odvádí se 28 % nebo 25 % z hrubé mzdy (výhodnější sazba platí pro lidi, kteří vstoupili do 2. pilíře)

Druhý pilíř - Je v podstatě důchodovým spořením ve fondu, kde je na výběr ze tří strategií. Je dobrovolný, ale lidé z něj nemohou vystoupit. Spoří se 3 % z hrubé mzdy (platí zaměstnavatel) a 2 % hrubé mzdy (spoří si každý sám). 

Třetí pilíř - V tomto případě se jedná o dřívější důchodové připojištění, které lze kdykoliv zahájit i předčasně ukončit, byť se sankcemi. Lidé mohou spořit libovolnou částku a stát vyplácí příspěvek.

Vydáno pod