Stát odváží naftu ze skladů firmy, která neplatila daně

Praha – Ze skladů společnosti Viktoriagruppe začala Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ve velkém odvážet naftu. Není přitom jasné, zda je ve skladech skutečně všechna nafta – podle SSHR při poslední kontrole chybělo 5,5 milionu litrů. Firma to ale odmítá. Viktoriagruppe ochraňuje část českých nouzových zásob, nyní však má kvůli neplacení daní obstavené účty a SSHR se obává, že by objekty, kde je nafta uskladněná, mohly ztratit status celních skladů.

Stát odváží naftu ze skladů firmy, která neplatila daně (zdroj: ČT24)

Do konce týdne chce Správa státních hmotných rezerv ze skladů společnosti Viktoriagruppe odvézt veškerou naftu, kterou firma pro správu ochraňuje. SSHR se snaží předejít tomu, aby prostory, kde je nafta uskladněna, ztratily status celních skladů. V opačném případě by musel stát zaplatit desítky milionů korun na spotřební dani. „Museli jsme velice rychle najít způsob, jak naftu z těch skladů dostat ven. O našich krocích je informována vláda i Bezpečnostní rada státu,“ řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Odvážená nafta končí ve skladech dalšího významného ochraňovatele českých nouzových zásob, státního podniku Čepro.

Česká pobočka německé firmy Viktoriagruppe dluží na daních zhruba 350 milionů korun –  150 milionů korun na dani z přidané hodnoty, 120 milionů na spotřební dani a přes 80 milionů SSHR jako vypořádání v rámci takzvaných rotačních zásob. Finanční ředitelství navíc v létě zjistilo, že její účty, které chtělo obstavit, jsou téměř prázdné, upozornil v říjnu server Aktuálně.cz. Ředitelství kvůli tomu údajně podalo trestní oznámení pro podezření z daňového podvodu a možného vytunelování firmy.

Není přitom jisté, zda se skutečně podaří odvézt veškerou naftu. Problém by mohl nastat ve skladu v německém Krailingu, kde firma palivo může ukládat na základě jednoho z dodatků původní smlouvy uzavřené v roce 2004. SSHR v areálu provedla kontrolu a tvrdí, že chybí 5,5 milionu litrů. Firma ale výsledky kontroly zpochybnila. „V tuto chvíli řešíme způsob dopravy do České republiky a zároveň jednáme s německými úřady, aby transport proběhl bez problémů,“ poznamenal Pavel Švagr. Upozornil, že pokud se ukáže, že palivo skutečně chybí, bude ho firma muset buď doplnit, nebo zaplatit zhruba 80 milionů korun. Švagr však míní, že již nyní hrozí firmě i insolvence, podle informací ČTK Viktoriagruppe již začala pracovníkům rozdávat výpovědi.

SSHR podobné provinění v Krailingu již jednou řešila. Letos v červenci chybělo dalších 700 tisíc litrů nafty. Viktoriagruppe je musela doplnit, SSHR jí navíc uložila pokutu a zkrátila částku placenou za ochraňování nafty. Celková výše sankce přesáhla půl milionu korun. Česká republika musí mít na základě evropských nařízení zásoby ropy nejméně na 90 dnů. Švagr dnes uvedl, že stát má nyní zásoby na 94 dnů, z toho na Viktoriagruppe připadá 2,5 dne; objem odvážený z českých skladů představuje zásobu na půl dne. SSHR pro skladování svých zásob využívá celkem služeb asi šesti firem.

Odvážení státní nafty ze skladů společnosti Viktoriagruppe
Zdroj: ČT24/J. Linka