Vláda se chystá přelít miliardy do rozpočtu z Budvaru a Lesů ČR

Praha - Vláda v pondělí projedná návrh, který má umožnit v letošním roce státu získat ze státního podniku Lesy České republiky (LČR) a národního podniku Budějovický Budvar více než sedm miliard korun. Miliarda půjde na podporu dotačních programů v zemědělství, zbytek si rozdělí další ministerstva. Z Lesů plynuly miliardy do rozpočtu už loni, u Budvaru je to novinka. Novela zákona, kterou loni v červenci podepsal prezident Miloš Zeman, umožňuje státu čerpat peníze státních firem do svého rozpočtu.

Budějovický Budvar zvýšil loni meziročně zisk o více než 46 procent na 325,836 milionu korun. Podle auditovaných výsledků tržby za prodej vlastních výrobků a služeb dosáhly 2,186 miliardy korun, byly tak o 87 milionů vyšší oproti roku 2012. Výstav zaznamenal historické maximum - 1,423 milionu hektolitrů.

Ministerstvo zemědělství navrhlo, aby část zisků poslal Budvar do rozpočtu už pro rok 2015. Peníze mají jít například do podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, ze kterého se dotují nákupy techniky či půdy. Nově pak budou moct žádat o příspěvky i na jinak nepojistitelná rizika, jako je sucho, nebo naopak nadměrné srážky. Podle ministra Mariana Jurečky dochází ke zvýšení rozpočtu fondu o 1,4 miliardy korun.

Miliardy do rozpočtu zřejmě poputují i z Lesů ČR

Kvůli ruským sankcím na dovoz potravin ze zemí EU přijdou evropští pěstitelé a chovatelé podle odhadu Bruselu zhruba o 140 miliard korun. Na trhu je třeba přetlak jablek, která dřív mířila na východ.

Vláda chce do rozpočtu peníze z Budvaru a Lesů ČR (zdroj: ČT24)

Mnohem více peněz uvolní Lesy České republiky. Bývalý předseda dozorčí rady Miroslav Zámečník uvedl, že podnik zásobu finančních prostředků kumuloval roky, problém z toho tedy mít nebude. Miliarda poputuje do zemědělství, zbytek na různá ministerstva. „Jde o prostředky, které nám pomohly udržet plánovaný deficit a byly vzaty do celkové bilance státního rozpočtu,“ řekl pro ČT náměstek ministra financí Jan Gregor. Podle původních plánů ministra financí Andreje Babiše měla víc peněz do rozpočtu posílat i energetická firma ČEZ. Návrh ale ministr nakonec neprosadil.