Nechceme daň za vodu, hřmělo 100 tisíc Irů

Dublin - Asi 100 tisíc lidí demonstrovalo po celém Irsku proti nové dani za dodávky vody. Jde o jedno z opatření, která mají zemi pomoct se splácením mezinárodní úvěrové pomoci. Dodatečné poplatky za vodu vešly v platnost právě dnes. Předpokládá se, že průměrnou irskou domácnost přijdou ročně na více než 278 eur (skoro osm tisíc korun).

Podle BBC se po celé zemi konalo téměř 100 demonstrací, z toho zhruba dvacet v irské metropoli Dublinu. Jen v Corku přišlo demonstrovat asi 10 tisíc lidí, 7 tisíc pak v Letterkenny a 5 tisíc v Limericku, Waterfordu a Dundalku.

Protestní pochody proběhly v rámci kampaně Right2Water (Právo na vodu) a byly jedněmi z největších od roku 2008. Právě v tom roce země začala zvyšovat daně a omezovat výdaje kvůli finanční krizi.

Experti Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), kteří dohlíželi na záchranná opatření zahájená v roce 2010, Dublinu doporučili zavést daň z vody s cílem znovu získat kontrolu nad rozpočtovými deficity. 

Předpokládá se, že dodatečné poplatky průměrnou irskou domácnost přijdou ročně na 278 eur (7 730 korun). Desetitisíce lidí je však platit odmítají.

Účastníci protestů v Dublinu BBC řekli, že nechápou, proč by měli platit poplatky za něco, co je už teď hrazeno z jiných daní.

Třeba Martin Kennedy prohlásil, že chce účastí na protestech poslat zprávu vládě. „Ve skutečnosti jde o úsporná opatření. Máme toho prostě dost,“ konstatoval demonstrant.
Anita Stanleyová také vyjádřila svou frustraci z politiky vlády. "Jsem mladá vdova, stejně jako moje máma. Nemůžeme si dovolit dát víc," prohlásila žena.

Irsko se přestalo spoléhat na půjčky od EU a MMF loni. Rozpočet na příští rok už se obejde bez vynucených škrtů.