České banky v prověrce uspěly, víc peněz přesto neuvolní

Praha – Tuzemské banky navzdory nedělním pozitivním výsledkům zátěžových testů evropských bank nechystají žádné změny ve své úvěrové politice. Všechny mateřské společnosti českých poboček přitom v prověrce Evropské centrální banky uspěly. Podle ekonomů by tak finanční domy měly v současné době poslat do ekonomiky více peněz. České banky ale výzvy ekonomů v nejbližší době zřejmě nevyslyší.

Ekonomika ČT24 k zátěžovým testům ECB (zdroj: ČT24)

V zátěžových testech evropských bank, jejichž výsledky Evropská centrální banka zveřejnila v neděli, propadlo celkem 25 ze 130 testovaných finančních domů. Šlo přitom hlavně o menší banky z jihu Evropy, zejména z Řecka a Itálie. Podle ekonomů tak evropský bankovní sektor ukázal, že jako celek je zdravý a odolný.

Výsledky jsou dobrou zprávou zejména pro trhy, na nichž byla dnes znát značná úleva. Právě posílení důvěry bankovního systému přitom bylo jedním z cílů testů. Stagnující ekonomiku eurozóny totiž trápí neochota bank půjčovat firmám a zároveň nízký zájem podniků o půjčky. Analytici očekávají, že to by se teď mělo změnit a že se tak ekonomika zase rozhýbe.

  • Jan Matoušek, náměstek ředitele České bankovní asociace, v Ekonomice ČT24: „To, že všechny naše mateřské společnosti prošly zátěžovými testy bez problému, je samozřejmě dobrá zpráva, ale na druhé straně nebylo moc čeho se obávat… České banky jsou nadprůměrně ziskové, nadprůměrně kapitalizované. I ten případný negativní výsledek některé banky by neměl přímé důsledky do té dcery.“

Pozitivně reagovala i většina ekonomů, podle kterých by teď banky měly poslat do ekonomiky víc peněz. Český europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer soudí, že výsledky přinesou na trhy uklidnění. „Doufejme, že banky budou ochotny víc do ekonomiky půjčovat, protože to nám trochu chybí,“ podotkl Niedermayer.

Výzvy ekonomů české banky nevyslyšely

„Myslím si, že banky se budou po těchto testech cítit mnohem sebevědoměji a zvětší nabídku úvěrů, kterou dosud z opatrnosti spíše omezovaly,“ předpovídal viceprezident Evropské centrální banky Vitor Constancio. České pobočky, jejichž mateřské bankovní domy v testech uspěly, ale v současné době žádné změny své úvěrové politiky nechystají.

  • Česká spořitelna: „V souvislosti s výsledky testů Evropské centrální banky naši obchodní politiku měnit nebudeme.“
  • Raiffeisenbank: „Žádné změny neplánujeme.“
  • ČSOB: „Zátěžové testy se týkaly především mateřských firem velkých českých bank a v případě ČSOB tak nebudou mít okamžitý vliv na úvěrovou politiku.“

Důvod je podle hlavního ekonoma poradenské firmy Deloitte Davida Marka jednoduchý. „Razítko od Evropské centrální banky nemůže ze dne na den změnit realitu. Banky jsou při úvěrování po finanční krizi opatrnější kvůli přísnější regulaci i změně interních mechanismů. A na tom nemůže nic změnit výsledek zátěžového testu ECB,“ dodal.