Děti, studenty a důchodce čekají na Slovensku vlaky zdarma

Bratislava – Od 17. listopadu budou slovenští důchodci, děti a studenti cestovat vlakem zdarma. Rozhodla o tom dnes levicová vláda premiéra Roberta Fica s tím, že stát zároveň zajistí posílení vlakových spojů. Změna se bude týkat také soukromého dopravce RegioJet, a to konkrétně na trati z Bratislavy do jihoslovenského Komárna, kde zajišťuje státem dotovaný provoz osobních vlaků právě tento český dopravce.

„Rozhodli jsme se pomoci nejohroženějším sociálním skupinám obyvatelstva v tíživé životní situaci,“ řekl ministr dopravy Ján Počiatek, podle kterého od poloviny prosince přibude na slovenských železnicích více než 100 osobních vlaků.

Bezplatné cestování ve druhé třídě vlaků pro děti, studenty a penzisty lidem letos slíbila Ficova strana Směr-sociální demokracie a prezentovala to jako jeden z kroků ke zlepšení životní úrovně lidí. Vlakem budou moci zdarma cestovat vedle penzistů děti pod 15 let a studenti denního studia do 26 let. Podle ministerstva dopravy si bezplatné cestování vyžádá nejméně 13 milionů eur (359 milionů korun) ze státní kasy.

Bezplatná jízda vlakem se bude vztahovat jen na ty spoje, které dotuje stát. Ve vlacích vyšší kategorie InterCity tak budou cestující nadále platit obvyklé jízdné. Tyto vlaky ale tvoří jen zlomek z celkového počtu spojů na Slovensku.

Slovenské ministerstvo dopravy očekává, že bezplatné cestování přiláká do vlaků více cestujících. V minulosti totiž železnice počet spojů snižovaly a na několika regionálních tratích osobní vlakovou dopravu úplně zrušily.

Slovenská vláda naopak neplánuje zavést bezplatné cestování v autobusové dopravě, kterou si u dopravců objednávají jednotlivé kraje. Podle Počiatka má být pilířem veřejné dopravy železnice; autobusoví dopravci mají vozit cestující k vlakům a nikoliv vlakům konkurovat. Slovenský Svaz autobusové dopravy už v minulosti kritizoval plány na zavedení bezplatného cestování vlakem, podle něj to může vyústit v rušení autobusových linek.

Vydáno pod