ČNB chystá nové pamětní mince. Budou na nich hrady i Havel

Praha – České a moravské hrady ve zlatě, tak představila Česká národní banka (ČNB) novou emisní řadu pamětních mincí pro roky 2016 až 2020. Na zlatých mincích s nominální hodnotou 5000 korun budou hrady a na těch stříbrných v hodnotě 500 korun budou výroční události spojené se vznikem Československa. Ještě letos se ale dočkáme speciální edice k výročí sametové revoluce, na nichž najdeme i její největší osobnost – Václava Havla.

Česká národní banka vyrazí nové pamětní mince (zdroj: ČT24)

Medaili s prvním českým prezidentem navrhl akademický sochař Jiří Harcuba a v prodeji bude pouze jako součást sady vydané společně s pamětní mincí k 17. listopadu 1989. Na samotné pamětní minci je vyobrazen z mříží osvobozený český lev doplněný o vtipnou přeměnu státních symbolů nad svou hlavou. Tuto speciální sadu si budou lidé moci koupit už letos v listopadu. Návrhy si můžete prohlédnout zde. Nicméně Česká národní banka přišla už s dalším plánem na roky 2016 až 2020, kterým dominují hrady a také výročí založení Československé republiky.

Bankovní rada ČNB vždy na několik let připraví téma pamětních mincí a vyhlásí na jejich vypracování soutěž. Pokaždé je určen stěžejní cyklus daných pěti let – na mosty a technické památky mají v budoucnu navázat hrady. „Snahou je, aby téma pokrylo jednak celou Českou republiku, včetně Moravy, jednak aby byly zastoupeny i různé typy například těch již zmíněných hradů nebo mostů,“ vysvětluje Lubomír Lízal, člen bankovní rady ČNB.

To vše platí u zlatých mincí. Avšak stříbrné začínají už na nominální hodnotě 200 korun. „Tam vydáváme tři až čtyři mince ročně a volíme témata z kultury, osobnosti nebo historické události,“ říká Lízal. Stříbrné mince vydá ČNB právě k výročí založení samotatného Českolovenska. 

Prezentaci ČNB o nových pamětních mincích si můžete prohlédnout ZDE.

Důležitý je podle Lubomíra Lízala fakt, že cena mince neodpovídá její nominální hodnotě. Cena zlata bývá dokonce až třikrát vyšší než nominální hodnota mince. Je to dáno tím, že i takovéto pamětní mince jsou pořád platidlem a jejich nominální hodnota zůstává, i kdyby cena zlata a stříbra spadla k nule.

Stejně jako známky i mince jsou nejen sběratelskými trofejemi, ale také častým cílem investorů. Na jejich obchodování si dokáží vydělat poměrně slušné peníze. 

Mince cílem investorů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod