Končící pražský magistrát rozhodl o osvětlení za miliardu

Praha – Končící pražská rada se na poslední chvíli snaží vyřešit některé své resty. Po měsících jednání dnes přidělila firmě Eltodo Osvetlenie miliardový tendr na správu veřejného osvětlení. Zakázka bude uzavřena na deset let a hlavní město za ni zaplatí více než 1,1 miliardy korun. Firmu přitom Praha z výběrového řízení už jednou vyloučila. Zítra budou končící radní řešit smlouvu na svoz odpadu, která vyprší už příští týden.

Výběr správce trval rok a půl a do jeho průběhu opakovaně zasahoval antimonopolní úřad. Vítězná firma bude mít na starosti nejen veřejné osvětlení, ale i plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny.

Původní smlouva byla podepsána v roce 1998 s firmou Eltodo Citelum, jež patří stejně jako dnešní vítěz do skupiny Eltodo. Před vypršením smlouvy se Praha rozhodla vypsat otevřené výběrové řízení, ale město ho nestihlo včas dokončit a původní smlouva na začátku tohoto roku vypršela. Aby ve městě veřejné osvětlení nezhaslo, musela ji Praha prodloužit. Zaplatila za to 167 milionů korun.

Z původních devíti uchazečů Praha v průběhu soutěže dva z výběrového řízení vyloučila - dnes vítěznou Eltodo Osvetlenie a Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze, jehož členem je například pražská ID Stavby group. Údajně nesplnily podmínky soutěže. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale Praze nařídil obě společnosti do soutěže vrátit.

Zastupitelé dnes podle radní pro majetek Evy Vorlíčkové znovu vyloučili Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze. „Pokud rozhodnutí znovu nezpochybní antimonopolní úřad, podepíšeme smlouvu tak, aby se vítěz soutěže staral o osvětlení od 1. ledna příštího roku,“ řekla radní.

V dalším tendru, který má ročně stát zhruba 143 milionů, bude město prostřednictvím elektronické aukce vypisovat soutěž na dodávku energií.

Není jisté, kdo v listopadu vyveze popelnice

Na zítřek svolali pražští radní mimořádnou schůzi, která má za úkol vyřešit situaci kolem svozu odpadu v některých městských částech. Praha bude zřejmě muset vypsat takzvané jednací řízení bez uveřejnění, v němž zadá zakázku předem vybranému dodavateli. Za podobný postup přitom deset současných i bývalých radních čelí obžalobě v kauze Opencard.

Miliardovou smlouvu na svoz odpadu má Praha ještě do konce příštího týdne uzavřenou s Pražskými službami (PSAS), ve kterých má většinový podíl právě hlavní město. Původně byla naplánovaná výpůjčka části Pražských služeb městské společnosti Technická správa komunikací, která měla na starosti svoz odpadu. Tento takzvaný pacht ale prostřednictvím předběžného opatření pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Vydal ho minulý týden, den před schůzí valné hromady PSAS, na které měl být pacht schválen.

Magistrát může tak jako už několikrát prodloužit smlouvu s Pražskými službami bez výběrového řízení. Podle některých informací navíc město v uplynulých dnech dostalo společnou nabídku tří dosavadních subdodavatelů PSAS - firem AVE, Komwag a Ipodec. Spolupráce by podle zdrojů z magistrátu měla trvat zhruba tři měsíce.

K vyčlenění části PSAS přistoupila Praha jako většinový vlastník poté, co se jí nepodařila měsíce připravovaná akvizice. Přibližně pětinovým podílem v podniku tak dnes disponuje společnost EP Industries Daniela Křetínského, který je mimo jiné vlastníkem AVE. EP Industries jako minoritní akcionář s pachtem nesouhlasí.