Češi ztrácí zájem o úvěry stavebních spořitelen

Praha – Oproti loňsku klesl počet úvěrových smluv u stavebních spořitelen zhruba o desetinu, odhaduje Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS). Celkový objem smluv by měl podle odborníků klesnout z více než čtyř milionů na zhruba 3,8 milionu korun. Loni spořitelny poskytly úvěry za téměř 45 miliard korun.

Vladimír Staňura, předseda Asociace českých stavebních spořitelen, si myslí, že to souvisí s hledáním stability celého systému stavebního spoření, která byla narušena snížením státní podpory v roce 2003 a v menší míře i v roce 2010. Protože zejména před prvním snížením lidé masově uzavírali nové smlouvy, jejichž počet stoupl mezi lety 2002 až 2003 z 4,87 milionu na 6,3 milionu. „Vklady ale zůstávají stejné, takže peníze z toho systému neodtékají. Teprve letos se vracíme do nějakého normálního rovnovážného stavu,“ vysvětlil Staňura.

Celkový objem vkladů ve stavebních spořitelnách byl ke konci roku 2013 přes 420 miliard korun, což je zhruba čtvrtina bankovních vkladů tuzemských domácností.

Podle čísel do konce letošního září uzavřely stavební spořitelny téměř 466 000 nových smluv, což je meziroční nárůst o 13 procent. Nicméně to je pouze jedna položka celkového výpočtu. Je nutné zohlednit to, že v nových smlouvách jsou započtené i změny smlouvy stávající, které souvisejí s navýšením cílové částky. Podle tajemníka AČSS Jiřího Šedivého činí zhruba dvě třetiny nové smlouvy a třetinu navýšení cílové částky. „A proti tomu jdou výpovědi starých smluv, a to mimo jiné v některých případech i ze strany stavebních spořitelen. Proto celkový počet smluv klesá,“ uvedl.

Úvěry u stavebních spořitelen už nejsou tak výhodné (zdroj: ČT24)

Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za 44,7 miliardy korun, což představoval meziroční růst o dvě procenta. Spořitelny uzavřely přes 611 000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. O rok dříve to bylo 580 000 nových smluv. Rozšíření stavebního spoření v ČR je podle AČSS zhruba 40 procent populace, v Německu je to 36 procent.