Kvůli stávce Lufthansy se nelétá mezi Prahou a Frankfurtem

Berlín/Praha - Stávka pilotů největšího německého leteckého dopravce společnosti Lufthansa si během dneška vyžádala zrušení celkem sedmi párů letů mezi Prahou a Frankfurtem. Jde o všechny spoje této společnosti mezi oběma městy. Podle televize n-tv německá aerolinka přišla kvůli protestu o 30 milionů eur (830 milionů korun). Celkem stávka, která by měla skončit o dnešní půlnoci, podle Lufthansy postihla na 166 tisíc cestujících.

Současná 35hodinová stávka vedla ke zrušení 1 511 z 2 333 plánovaných letů. Mezi odvolanými spojeními je dnes i šest párů spojů mezi Prahou a Frankfurtem a jeden pár spojů mezi Prahou a Mnichovem.

V Německu stávka nejhůř zasáhla letiště ve Frankfurtu. Dnes z něj nestartují žádné dálkové lety, zrušena byla i většina spojů na krátké a střední vzdálenosti. V Mnichově, který je pro Lufthansu druhým nejdůležitějším vzdušným přístavem, se daří odbavovat zhruba polovinu plánovaných letů. Aerolinky dokázaly zachovat většinu dálkových spojů, které mají odlet z Düsseldorfu.

Cestujícím mezi Prahou a Mnichovem mluvčí pražského letiště doporučila sledovat informace na internetových stránkách dopravce a pražského letiště. Pokud cestující zjistí, že byl jejich let zrušen, je třeba kontaktovat přímo Lufthansu a s jejími zástupci řešit danou situaci, dodala mluvčí. Kromě Lufthansy létají z Prahy do Frankfurtu ČSA.

„Přímé ztráty způsobené touto stávkou budou kolem 30 milionů eur,“ řekl v n-tv analytik Jochen Rothenbacher z Equinet Bank. Další škody, jejichž výše se dá jen obtížně vyčíslit, podle něj způsobila protestní akce na renomé aerolinek. Podle něj se budou cestující nyní častěji obracet na konkurenci Lufthansy, což by mohlo ohrozit očekávaný hospodářský výsledek podniku, který chtěl letos dosáhnout provozního zisku ve výši jedné miliardy eur.

Piloti Lufthansy stávkovali už v pondělí, tehdy ale šlo pouze o spoje na krátkých a středně dlouhých trasách. Dnes se k protestům připojili piloti na dálkových linkách.

Piloti Lufthansy se bouří proti záměru společnosti provést změny v důchodovém programu. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let s tím, že musí kvůli silné konkurenci šetřit.

Piloti uspořádali kvůli sporu o důchodový program v dubnu třídenní stávku, od konce srpna potom dalších pět kratších protestních akcí. Stávky dosud postihly přes půl milionu pasažérů a způsobily Lufthanse škody v řádu desítek milionů eur.

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt varoval, že současná vlna stávek u Lufthansy, ale i u železničního dopravce Deutsche Bahn může mít negativní dopady na německou ekonomiku. „Dopravní cesty představují nervový systém Německa a jeho hospodářství. Tento nervový systém nesmí být dlouhodobě ochromen,“ řekl ministr deníku Bild. Podle něj ale zatím stávky ekonomiku trvale nepoškodily.