Rusko rozšířilo potravinové sankce, Moskva si došlápla na McDonald's

Moskva - Rusko rozšířilo sankce vůči Západu. V zemi začal platit zákaz dovozu hovězích a vepřových vnitřností, masokostní moučky a kuřecího, hovězího a vepřového tuku z Unie. Moskva to odůvodňuje jejich údajně nevyhovující kvalitou. V některých produktech prý ruská veterinární služba zaznamenala nebezpečné látky a různé porušení hygienických norem. Ruské úřady zároveň prověřují více než 200 poboček sítě rychlého občerstvení McDonald's.

Moskva už počátkem září zavedla roční embargo na dovoz potravin z EU, Kanady, Austrálie a Norska v reakci na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi. Nyní šéf veterinární služby Rosselchoznadzor oznámil, že za poslední dva měsíce ruští kontroloři zjistili 17 případů porušení hygienických norem a objevili stopy antibiotik v masných výrobcích pocházejících zejména z Německa, Itálie, Dánska a Polska. V hovězím mase se prý objevovalo také kadmium, olovo, listérie či salmonely.

Zákaz dovozu se tak rozšířil - nově se týká i hovězích a vepřových vnitřností, masokostní moučky a kuřecího, hovězího a vepřového tuku včetně vepřového sádla. „Já to vnímám jako krok, který je hodně nestandardní. Rozhodně by stálo za to, aby ty vzorky byly ještě posouzeny nezávislou laboratoří na půdě Evropské unie a potom byly konfrontovány se zjištěními v Ruské federaci,“ konstatoval ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zákaz by neměl mít významný dopad na Česko ani okolní státy. „Vyvážíme především živá zvířata a chovný plemenný materiál. Ale bude to mít nepřímé dopady, protože se to dotkne celého unijního trhu, to znamená, že země, které vyváží do Ruska ve velkém - hlavně ty, které s ním sousedí - budou muset své přebytky logicky uplatnit někde jinde. A cena bude klesat,“ poznamenal Jurečka.

Nové restrikce pocítí také samotní Rusové. „Hovězí není v Rusku tak populární, z Unie se sem dováželo přibližně osm procent. Rusové mají raději vepřové nebo kuřecí. Rozhodně to bude znát, ale ne nějakým zásadním způsobem,“ myslí si Eva Malá, autorka projektu 365 Days Of Russian Ban On Food

Většina Rusů omezení dovozu potravin nijak zvlášť nekritizuje – podporují rozhodnutí Moskvy. „Názory se liší podle tříd. Střední a vyšší třída se sankcemi nesouhlasí, nižší třídě ale nevadí. Rusové jsou zvyklí nakupovat neustále ty samé potraviny. Nové věci moc nezkoušejí,“ podotkla Malá s tím, že v Rusku po zavedení sankcí nejvíc chybějí sýry jako camembert či parmezán, mléko a kuřecí maso. 

V některých obchodech tak regály zejí prázdnotou, což Malá ukazuje na facebookové stránce svého projektu. Kvalita potravin šla navíc dolů. To se týká hlavně ovoce a zeleniny. „Často najdete prošlé produkty. Nemají čím doplnit regály, tudíž v obchodě najdete prakticky cokoli,“ poznamenala Malá. Dosud prý bylo zaznamenáno 17 případů dodávek ilegálních potravin – masa, paštik, polských jablek nebo německého čaje.

Ruské tažení proti McDonald's

Napětí mezi Západem a Kremlem dolehlo také na restaurace s rychlý občerstvením McDonald's. Ruské úřady nyní prověřují více než 200 poboček, tedy zhruba polovinu restaurací v Rusku. Podle serveru Businessweek.com už muselo být kvůli údajné špatné hygieně uzavřeno v posledních týdnech devět prodejen.

  • Hamburgery z McDonald's jsou v Rusku populární už od roku 1990. Loňské tržby činily 2,2 miliardy dolarů. 

Podle právníka Chadbourne & Parke jde jasně o odplatu za západní sankce. Například v roce 2006 ruští regulátoři zakázali dovoz vín a minerální vody z Gruzie, v době, kdy se vztahy mezi oběma zeměmi zhoršovaly.

Uzavřená moskevská restaurace McDonald's
Zdroj: ČT24
Vydáno pod