Zeman na tripartitě: Chce vyšší minimální mzdu a referendum o těžbě

Praha – Zavedení elektronické evidence tržeb, které chystá vláda k počátku roku 2016, podporují odbory i zaměstnavatelé. Vyplynulo to z jednání tripartity, které se dnes zúčastnil také prezident Miloš Zeman. Ten se postavil také za další zvýšení minimální mzdy a konání referenda o těžbě v Ústeckém kraji. Prezident je přesvědčen, že se „dříve či později“ limity těžby uhlí prolomí. Ministři se zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců jednali o chystaných opatřeních na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, odbory předložily také současnou situaci v Českých aeroliniích.

On-line pokladny mají podporu tripartity

Rada hospodářské a sociální dohody čili tripartita se zabývala možnými opatřeními pro podporu ekonomického růstu a také o zlepšení výběru daní. Toho chce vláda dosáhnout zavedení elektronické evidence tržeb – tzv. on-line pokladen, do kterých budou živnostníci zadávat všechny platby, aby je měl ihned k dispozici finanční úřad. Premiér Bohuslav Sobotka pokladny označil za „jedno z nejdůležitějších opatření, které chystá vláda pro omezení daňových úniků“.

Navzdory očekávání podpořili zavedení on-line pokladen odbory i zaměstnavatelé. „Dali jsme dnes najevo, že chceme, aby byla zavedena elektronická evidence tržeb od 1. 1. 2016,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle prezidenta Svazu průmyslu Jaroslava Hanáka potom „je nejvyšší čas, aby všichni platili daně a poctivě podnikali“.

Pro drobné živnostníky je ale takový plán spíše technickou komplikací. Příkladem je topenář Radomír Myslivec se čtyřicetiletou praxí. Že by měl brát s sebou k zákazníkovi nově pokladnu napojenou na internet, si jednoduše představit neumí. Podobně to mají třeba stánkaři nebo trhovci v ulicích měst, kde se obchody dělají výhradně v hotovosti.

Podle plánů ministerstva financí by od roku 2016 pokladny obchodníků měly být napojeny na internet a informace o každé přijaté platbě by okamžitě dostávaly finanční úřady. Podle představ Babišova úřadu by tak měl podnikatel datovou zprávu o transakci zaslat finanční správě, která zašle podnikateli zpět potvrzení s unikátním kódem účtenky o přijetí transakce. Podnikatel následně účtenku vytiskne a zákazník by měl povinnost ji převzít. Evidenci dané tržby si pak zákazník může ověřit prostřednictvím webové aplikace finanční správy. Výhodou podle MF je, že není nutné certifikovat zařízení ani programy a celý systém lze provozovat na běžných zařízeních.

Zeman chce zvýšit minimální mzdu a referendum o těžbě

Miloš Zeman navštívil od chvíle, kdy se ujal prezidentské funkce, jednání tripartity již podruhé. Stejně jako loni, kdy tripartitě ještě předsedal tehdejší premiér Petr Nečas, podpořil zvýšení minimální mzdy. Připomněl, že Nečas spojil zvýšení minimálního platu se svou politickou mrtvolou. V současnosti je zvýšení skutečně na stole, prezident je přitom přesvědčen, že v řadě firem ve skutečnosti mzdové náklady nestoupnou. „Jeden z argumentů pro toto zvýšení vidím v tom, že v řadě profesí je část mzdy vyplácena načerno, což je z krátkodobého hlediska pozitivní, z dlouhodobého hlediska to znamená jednak daňový únik, ale také velmi nízký důchod, až jednou ten člověk nastoupí do penze,“ řekl Miloš Zeman. Naposledy minimální mzdu zvýšila Sobotkova vláda na 9 200, což bude platit od roku 2015.

Tripartita jednala také o energetické politice a těžebních limitech v severních Čechách. Odbory by chtěly jejich prolomením zvýšit zaměstnanost v regionu. Zeman uvedl, že je přesvědčen, že se „dříve či později“ limity těžby uhlí prolomí. Podpořil by k této otázce konání referenda v Ústeckém kraji. O možném referendu k prolomení limitů mluvil už na jaře i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Předchozí Rusnokova vláda k této věci stanovisko nezaujala.

Ačkoli prezident přišel na tripartitu podpořit opatření podporující ekonomický růst – v minulosti dokonce vládě pohrozil, že nepodepíše rozpočet, nebude-li je obsahovat – podle předsedy Asociace nezávislých odborů Bohumíra Dufka je jeho návštěva důležitá nejenom věcně, ale také symbolicky. „Je tady část občanů, hlavně podnikatelů, kteří si myslí, že je něco nemravného, když se jedná se zaměstnanci. To je hlavní deviza návštěvy prezidenta,“ podotkl.

Odbory zajímá i ČSA

Odboráři sami přinesli na jednání několik témat. Josef Středula zdůraznil, že odbory považují za důležitou situaci v ČSA, kterou chtějí projevit také na valné hromadě svolané na tento týden. Odbory se zaměstnavateli a vládou hovořily také o tzv. kurzarbeitu, tedy prací na zkrácený úvazek, kdy část odpadlé mzdy hradí vláda. Podle šéfa ČMKOS jde o opatření, které může v budoucích recesích významně zmírnit dopad na zaměstnance v Česku. „Kurzarbeit zachránil německou, rakouskou ekonomiku a další,“ poukázal Středula.