Americké automobilky se domáhají miliardové podpory na vývoj úsporných aut

Washington - Americké automobilky vyvíjejí nátlak na státní administrativu, aby pro ně co nejdříve uvolnila slíbených 25 miliard dolarů na vývoj ekologických aut. Tamním výrobcům prudce klesá odbyt a ve vývoji úsporných vozů jsou pozadu. Dnes se k výzvám připojil Bill Ford, předseda koncernu Ford Motor. Ke spuštění podpůrného programu je nutné, aby Kongres schválil 3,8 miliardy dolarů, někteří kongresmani ale požadují záruky, že tyto prostředky nebudou státní pomocí a půjčky budou plně splaceny.

Americkým automobilkám se propadají prodeje a jejich tržní podíly klesají. Je pro ně stále složitější sehnat prostředky na financování inovací, protože banky už nejsou ochotné jim půjčovat. Státní podpora v podobě 25miliardového úvěru s nízkým úrokem jim má s problémy pomoci.

O peníze se mohou ucházet všichni výrobci působící na americkém trhu, ale podmínky zvýhodňují domácí koncerny General Motors, Ford a Chrysler. Ty nezachytily trend poptávky po úsporných automobilech a v souvislosti s jejich vývojem se dostaly do začarovaného kruhu. „Američtí výrobci obecně trošku zaspali ve výrobě ekologických vozů. To je uvrhlo do krize, proto nemají dostatek peněz na vývoj těchto modelů,“ popisuje šéfredaktor magazínu Auto7 Jan Blažek.

Trojici detroitských výrobců se podle jejich vyjádření bez pomoci nepodaří zvýšit účinnost motorů o 40 procent do roku 2020, jak po nich chce vláda. „Vývoj automobilu není jen otázka financí, ale i času, takže je to spíš takový start do nové éry, a ta třeba může přijít za tři až pět let, než se automobilkám opravdu podaří vyvinout ekologické modely, které americké publikum nějakým způsobem uspokojí,“ dodal Blažek.

Americké automobilky zažily v posledních dvou letech nevídaný pád, jejich hlavní strašák se jmenuje Toyota. Napřed vystřídala Chrysler na pozici americké trojky, loni se už dostala i před Ford na druhé místo. Chrysler už nemá jistou ani čtvrtou pozici, po té už sahá další japonská automobilka Honda.