Nákup Mafry byla chyba, přiznal zpětně Babiš

Praha – Nákup vydavatelství Mafra skupinou Agrofert zpětně hodnotím jako chybu, prohlásil šéf společnosti a ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro ČTK. Podle svých slov prý netušil, že nákup Mafry záhy vyvolá tak velké negativní reakce. „Nedomyslel jsem to,“ poznamenal. Z ekonomického hlediska ale s nákupem spokojen je. Mafra měla v loňském roce celkový zisk z běžné činnosti 15 milionů korun. Mediální dům, pod kterým působí mimo jiné deníky Mladá fronta DNES nebo Lidové noviny, proto prodat nechce. Loni na protest proti koupi deníky opustila část redaktorů - obávali se možné ztráty nezávislosti.

Loni v červnu Babiš uvedl, že nákup mafry je „důležitým krokem ve strategii vybudovat významnou mediální divizi na trzích Česka a Slovenska“. Předtím v dubnu rozšířil své mediální aktivity i na Slovensku převzetím společnosti Ecopress, vydavatele deníku Hospodárske noviny. O novém nákupu v oblasti médií ale podle svých slov nyní neuvažuje. Na dotaz, zda má čas sledovat, jak firmy z jeho skupiny Agrofert prosperují, řekl, že ne. Jednou do měsíce prý dostane jakýsi přehled.

„Koupil jsem si média, do kterých nemůžu volat, které o mně často píšou negativně. Já si tu investici nezničím, protože novináři drží spolu, a kdybych je ovlivňoval, tak si to všichni řeknou a potom bych měl problém a poškodil bych si tu investici. Proč bych to dělal?… Zpětně to hodnotím tak, že jsem měl koupit (bulvární deník) Blesk, který jsem měl taky na stole a mohl jsem si vybrat.“

Babišovo působení v médiích se často dává do souvislosti s aktivitami v politice. Jeho dlouhodobá kritika korupčního prostředí předloni vedla ke vzniku politického hnutí ANO 2011, jehož je lídrem. Babiš uvedl, že nebude v žádném řídícím orgánu vydavatelské skupiny MAFRA. Po jejím nákupu chtěl vystupovat pouze v pozici finančního investora.

Andrej Babiš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Záhy po nákupu ale způsobil povzdvižení, když zavolal do redakce Lidových novin a dožadoval se odpovědi, proč v novinách chybí zpráva z tiskové konference jeho politického hnutí ANO 2011, přestože na ní redaktor LN byl. Rozčiloval se, že ostatní média jeho vystoupení zveřejnila.

„Zajímavé, že všichni vaši konkurenti ty zprávy dávají, protože můj ksicht totiž prodává noviny. Doufám, že kluci vědí, co dělají. Asi nevědí, s kým mají tu čest,“ řekl Andrej Babiš v telefonu. Lidové noviny tehdy zveřejnily přepis hovoru na svém webu.

Babiš následně redakci navštívil a za své nevhodné chování se omluvil. „Byl jsem rozčílený, omluvil jsem se čtyřikrát, omlouvám se popáté,“ řekl pak v České televizi v pořadu Hyde Park. „Jen jsem se zeptal. Nevěděl jsem, že se nemůžu zeptat. Všem se omlouvám a už se nebudu ptát,“ dodal.

MAFRA kromě zmíněných deníků vydává i bezplatný deník Metro, vlastní internetové portály iDNES.cz, metro.cz a lidovky.cz, zabývá se také polygrafickou výrobou či nabízením telekomunikačních služeb. Zaměstnává zhruba 1 100 lidí. Babiš ji koupil od německého vydavatelského domu Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft.

Skupina Agrofert, jejímž jediným majitelem je Babiš, zastřešuje přes 200 firem a řadí se k největším ekonomických subjektům v ČR. Je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Zaměstnává přes 34 tisíc lidí. Loni jí klesl konsolidovaný zisk o sedm procent na 5,613 miliardy korun.