O luxusní pražské hotely mají zájem američtí i ruští investoři

Praha – Trh s nemovitostmi letos oživuje – investoři začali mít zájem dokonce i o hotely, které pro ně v minulých letech nebyly moc atraktivní. Může za to hlavně oživení cestovního ruchu a díky tomu vyšší tržby majitelů. Pomohla ale také ochota bank na transakce půjčovat. Nejvíc u nás v poslední době nakupují Rusové nebo Američané.

O luxusní pražské hotely mají zájem američtí i ruští investoři (zdroj: ČT24)

Luxusní hotel Four Seasons na pražském Starém Městě nabízeli jeho majitelé více než dva roky. Za objekt chtěli dvě miliardy korun. Mezi hosty hotelu, jenž nabízí přes 160 pokojů (včetně nejdražšího apartmá v Česku, kde vyjde noc na bezmála 200 000 korun), v minulosti patřili třeba americký herec Bruce Willis nebo ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Až před pár měsíci se budovu podařilo prodat americké firmě. Jedná se o největší letošní transakci.

Na straně investorů nicméně převažují Rusové. V jejich rukou je od června například pětihvězdičkový hotel Savoy. Ruská firma stála i za další významnou transakcí – nedávno ovládla hotel Augustine na Malé Straně. Investoři mají zájem hlavně o hotové objekty, výstavba nových projektů je pořád ještě riskantní.

„Důvodem pro růst zájmu o financování hotelů je to, že cestovní ruch a jeho výkonnost roste. Tohle jsou projekty většinou umístěné v atraktivních lokalitách,“ vysvětluje partner KPMG Česká republika Pavel Kliment.

Praha
Zdroj: Kudy z nudy

Na tuzemský trh míří i značky, které tu dosud nebyly – třeba B&B, Penta Hotels nebo Motel One. Zájem investorů podporují i banky, které jsou víc ochotné půjčovat. A to zejména ty tuzemské. „České banky tím, že tady v podstatě pět let byla udušená ekonomika, dneska sedí na velkém objemu vkladů a ty chtějí co nejlépe investovat,“ říká manažer CPI Property Group Tomáš Tajer.

Rozkvět trhu se očekává i v příštím roce. Měla by se totiž zvednout návštěvnost ze strany cizinců. Tuzemské pobyty navíc pro zahraniční návštěvníky zlevnila devalvace koruny na konci loňského roku.