Finanční úřady zkusí zavést platbu daní kartou

Praha – Na nejvytíženějších finančních úřadech budou moci lidé od začátku příštího roku zaplatit daně pomocí platební karty. Píše to Mladá Fronta DNES (MfD). Systém bude zaveden prozatím na zkoušku a platební kartou bude možné uhradit daň přímo na úřadě i přes internet.

Zkušební provoz platby kartou na finančních úřadech odstartuje v lednu 2015 s tím, že v červenci bude jeho fungování vyhodnoceno. Podle vyjádření náměstkyně ministra financí Simony Hornochové pro MfD se to bude týkat nejvýše tří nejfrekventovanějších úřadů. V loňském roce zaplatili lidé na finančních úřadech v hotovosti 5,8, miliardy korun.

Stejně tak budou lidé moci od ledna příštího roku zaplatit elektronické daňové přiznání kartou on-line, přes platební bránu podobně, jako to funguje v e-shopech. Rozdíl bude v tom, že provozovatelé platebních karet si nebudou účtovat procentuální poplatek, protože daň musí stát dostat celou. Za službu tedy zaplatí přímo ministerstvo financí. „Už jsme upravili ekonomický model, procento z transakce by se neplatilo,“ potvrzuje šéf MasterCard pro ČR Miroslav Lukeš.