Firem ukrytých v daňových rájích poprvé ubylo

Praha – Firem, jejichž majitel má adresu v daňovém ráji, poprvé v historii mezičtvrtletně ubylo. Podle odborníků je možné, že už pro firmy přestává být výhodné se schovávat za nejasného vlastníka. I přesto však platí nastavený trend, že absolutní počet firem v daňově výhodných destinacích roste. Od počátku letošního roku tak jejich počet vzrostl o 67 na celkových 13 167. To dnes uvedla poradenská společnost Bisnode, vedle Nizozemí nejvíce láká Kypr a Seychely.

Bisnode se zabývá monitoringem odchodů českých firem do daňových rájů sedm let a letošní pokles je první za sledované období. „Prozatím nelze odhadnout, zda jde o změnu trendu, nebo statistický výkyv,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Zdá se tedy, že pro firmy už není tak výhodné uvádět sídla jinde. Ale jak zmínil Michal Říčař, analytik společnosti Bisnode, důvodů bude zřejmě víc. „Lze se na to podívat i tak, že firmy už určitým způsobem optimalizovaly svoji vlastnickou strukturu, respektive to, že některé subjekty chtěly jít třeba do anonymity, a tím pádem už není tolik motivace a poptávky, aby se odcházelo do daňových rájů,“ řekl dnes v ČT. Podle Říčaře ale není nutné vnímat daňové ráje nutně negativně, protože dceřiná firma zde zůstane a podniká, tím pádem je část daně odvedena.

Analytik Bisnode: Daňový ráj není nutně zcela negativní (zdroj: ČT24)

Analytik Bisnode také uvedl, že podle nedávné studie lze v daňovém ráji na dani z příjmu ušetřit až sto procent. „Výše úspory je opravdu značná. Záleží samozřejmě na tom, kolik firma vydělává,“ řekl.

I letos vlastníci firem nejčastěji míří na Seychely, které zaznamenaly od ledna sto nových podniků, a Kypr eviduje dalších 66 nových společnostíi. Opačný trend vyhodnotil Bisnode v dosud nejvíce zastoupeném Nizozemsku, letos tam počet firem klesl o 146. „Nizozemí je prestižní, stabilní země, která nabízí právě holdingům vysokou míru zabezpečení mezinárodními smlouvami k tomu, aby nedocházelo k dvojímu zdanění,“ vysvětluje Říčař.