Nezaměstnaných ubývá, vývoj překonal očekávání

Praha - Nezaměstnanost v ČR v září klesla meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 7,3 %. Výsledky tak překonaly odhady analytiků, podle nichž měla nezaměstnanost stagnovat. Září je totiž spojeno nejen s pozvolna končící sezonou, ale také s pokračujícím přílivem absolventů škol. V příštích měsících sice analytici očekávají růst nezaměstnanosti, přesto ale odhadují, že by situace měla být celkově lepší než loni.

Bez práce bylo v září 529 098 lidí, o 6 127 méně než v srpnu. Počet volných míst se meziměsíčně zvýšil o 1 832 na 56 556. Meziročně nezaměstnanost klesla o 0,3 procentního bodu a počet volných míst stoupl o 15 134.

„Zlepšení na trhu práce je nejlépe vidět na poměru uchazečů a volných pracovních míst. Nyní je poměř 9,4 uchazečů na jedno volné místo. V lednu tohoto roku to ale bylo 17,3 uchazečů na jedno místo. Jde o zásadní změnu a zlepšení, které se na trhu práce událo za devět měsíců,“ vysvětlil analytik Michal Kozub s tím, že tato zpráva ukazuje zlepšení v ekonomice, kdy firmy opět nabírají zaměstnance.

Nejvyšší byla míra nezaměstnanosti opět v Ústeckém kraji, a to 10,6 %. Druhá nejvyšší nezaměstnanost byla v Moravskoslezském kraji (9,7 %). Nejnižší podíl nezaměstnaných byl tradičně v Praze, a to 5,2 %. „Nízká mobilita lidí za prací je jeden z mnoha problémů, který ještě více zdůrazňuje odlišnosti v regionech. Zatímco Ostrava má nezaměstnanost 11,2 %, v Pelhřimově je bez práce jen 4,2 % lidí. K tomu se přidávají i problémy ve struktuře uchazečů o práci a nabídce práce,“ doplnil Kozub.

Nezaměstnanost v krajích ČR
Zdroj: ČT24/MPSV

Z jednotlivých regionů byla nezaměstnanost nejnižší v okrese Praha-východ (3,4 %), na Prachaticku (4,1 %) a Pelhřimovsku (4,2 %). Nejvyšší podíl nezaměstnaných mělo Mostecko (12,8 %), Ústecko (12,5 %) a Bruntálsko (12,4 %). Na jedno volné pracovní místo připadalo v Česku 9,4 uchazeče, ale třeba na Ústecku to bylo až 37,2 uchazeče, na Sokolovsku 33,3 a na Karvinsku 32,8.

V mezinárodním srovnání si Česko nicméně nevede vůbec špatně, v rámci evropské osmadvacítky je sedmé nejlepší s nezaměstnaností zhruba o dva procentní body vyšší než nejlepší Rakousko.

Analytici: Zářijový historický úspěch říjen nejspíš nezopakuje

„Letošní září se meziměsíčním poklesem o více než 6 000 osob zařadilo jako třetí nejúspěšnější v historii,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Zároveň ale upozornil, že trh práce reaguje na signály z reálné ekonomiky až se zpožděním. „Takže dnešní dobrá čísla nemají pro další vývoj ekonomiky signální úlohu,“ dodal.

Tím, že nezaměstnanost reaguje na ekonomiku se zpožděním, lze podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy v dalších měsících čekat stagnaci nebo růst podílu nezaměstnaných. V poslední době totiž přichází informace například o útlumu německé ekonomiky a začne i postupné ukončování sezonních prací. „A to vše navzdory pokračujícímu oživování české ekonomiky,“ dodal.

Zaměstnavatelé měli podle Úřadu práce v září největší zájem o pracovníky v gastronomii, stavebnictví nebo rostlinné výrobě. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory, například po obráběčích kovů, zámečnících nebo soustružnících. Mezi lidmi evidovanými na pracovních úřadech však převažovali hlavně pomocní a nekvalifikovaní dělníci, pracovníci ve službách, prodeji a administrativě či stavební a montážní dělníci.

Firmy dávají podle ředitelky Úřadu práce Marie Bílkové přednost proškoleným specialistům s praxí, ale právě takových lidí je v evidenci úřadů málo. „Proto se firmám snažíme vycházet maximálně vstříc. V případě, že víme, co potřebují, jsme schopni pro ně vytipovat nejvhodnější uchazeče a připravit je například v rámci rekvalifikací,“ ujistila Bílková.

V říjnu bude nezaměstnanost podle šéfky Úřadu práce stagnovat, nebo mírně vzroste, a to kvůli utlumování sezonních prací a ukončování pracovních poměrů na dobu určitou. „S největší pravděpodobností se ale nedostane na loňské hodnoty,“ doufá Bílková.

Vydáno pod