Světovým magnetem pro práci v zahraničí je Londýn či Paříž

Praha - Londýn, New York nebo Paříž patří mezi top destinace u zahraničních zájemců o práci. Pro britskou metropoli se přitom vyslovil každý šestý respondent, vyplývá z průzkumu BCG a totaljobs.com. Kvůli dobré pracovní nabídce jsou ochotny zůstat v cizině až dvě třetiny všech dotazovaných. Nejvíce jsou k pracovnímu přesídlení nakloněni Francouzi a Holanďané. Průzkumu se zůčastnilo 200 tisíc respondentů ze 189 zemí světa.

Londýn a New York mají oba kolem tří milionů zaměstnanců, kteří pochází z jiného státu. Cizinci v Británii nejčastěji pracují jako au-pair nebo v hotelnictví a gastronomii, zde se plat pohybuje v přepočtu kolem 150 až 190 korun na hodinu. Ve Španělsku, Itálii nebo Portugalsku si ve stejném oboru lidé přijdou úhrnně na pět až dvanáct tisíc korun na měsíc i s ubytováním a se stravou. Mezi sezonní a taktéž vyhledávané práce patří sběr různých plodů na farmách nebo v sadech. Zde si brigádník může přijít na 13 904 korun měsíčně.

Konkurenční boj o jednotlivé pracovní pozice pomalu narůstá - a to hlavně do míst, kam je třeba vízum. Jejich počet je omezený, a proto podobné nabídky velmi rychle mizí. Například letos Nový Zéland uvolnil pro české zájemce o práci celkem 1 200 víz, která však od začátku registrace do 40 minut zmizela. 

Jak jsou na tom Češi?

Pro Čechy se však v posledních letech stává atraktivnější práce v Rakousku, Německu, Nizozemsku i ve Velké Británii. „V České republice to vypadá všelijak, takže uvažuju, že bych šel do zahraničí získat profesní zkušenosti, nabrat kontakty a třeba tam zůstat, nebo se naopak vrátit a zúročit je tady,“ říká k možnosti pracovat mimo hranice absolvent ČVUT Ondřeje Suchomel.

Londýn
Zdroj: ČT24/Kateřina Hubertová

Z podobných důvodů má zájem vycestovat do zahraničí na 95 procent vysokoškoláků. Polovina z nich je dokonce připravena vystěhovat se nastálo. „V minulých letech se studenti zajímali o své pracovní zařazení většinou v době, kdy dokončovali čtvrtý nebo pátý ročník vysokých škol. V posledních letech k tomu přistupují už ve druhém nebo třetím ročníku,“ vysvtěluje partner PwC ČR Václav Prýmek.

Zájem Čechů o práci v sousedních zemích vzrostl

Nejčastější zájem je o nízko kvalifikované pozice. Vyplývá to z databáze pracovního portálu Profesia.cz. V Rakousku je odhadem zaměstnáno přes 8 600 Čechů, a to především v oblasti zdravotnictví, stavebnictví a cestovního ruchu.

Skiareál Hochficht
Zdroj: ČT24/Hochficht

Příkladem nejnovějších trendů může být Hochficht - letos otevřený lyžařský areál v Rakouských Alpách. Až dvě třetiny zaměstnanců zde tvoří Češi. Místní zaměstnavatelé vítají dobrou znalost německého jazyka, proto Alexandru Tomanovi, který se učil německy od čtyř let, stačil pouze výuční list. „Vyřídil jsem si jenom klasické povolení a věci na úřadech. Nemusel jsem mít žádné vízum nebo pracovní povolení,“ potvrdil muž, který v Hochfichtu pracuje jako číšník.

Studenti hledají v zahraničí zejména zajímavou práci v perspektivním oboru, naopak mnohem méně je lákají peníze. Přitom statistiky o tom, kolik vysokoškoláků se v zahraničí doopravdy uchytí, dosud neexistují. Podle Evropské komise pracují mimo svou domovskou zemi zhruba tři procenta Evropanů.

DALŠÍ ATRAKTIVNÍ MÍSTA PRO PRACOVNÍ TRH:

Sydney, Austrálie

Není těžké pochopit, proč se každý rok hrne řada lidí do Sydney s vidinou cestování a života na slunci. The Reputation Instite jmenoval Sydney jako neuznávanější město. Může se pochlubit báječným podnebím, krásnými plážemi, skvělým jídlem a bezstarostnou atmosférou. Plus samozřejmě, pokud hovoříme o pracovních příležitostech, jsou zde méně omezující ve srovnání například s Evropou.

Zdroj: huffingtonpost.co.uk

Barcelona, Španělsko

Ačkoliv Španělsko a Barcelona byly těžce zasaženy celosvětovou hospodářskou krizí a nezaměstnanost je vysoká, stále existuje spousta pracovních příležitostí, a to zejména pro ty, kteří mluví španělsky a/nebo katalánsky společně s angličtinou. Se svým postavením jakožto přístavní město, dobrou infrastrukturou, velkým životním stylem, dokáže Barcelona přilákat nadnárodní společnosti, zahraniční firmy a samozřejmě obrovský turistický průmysl, stále existuje spousta příležitostí pro uchazeče o práci. Nejvíce nabídek je v rámci sezonních a krátkodobých prací v gastronomii, výuky angličtiny či možnost pracovat jako au-pair nebo chůva.

Zdroj: barcelona-life.com

Berlín, Německo

Berlín je dynamický, kosmopolitní a nabízí vysokou kvalitu života prostřednictvím nejrůznějších volnočasových aktivit, veřejné zeleně a rekreačních oblastí. Město přitahuje lidi z celého světa, kteří zde žijí, studují a pracují. Trh práce nabízí zaměstnancům mnoho zajímavých pracovních oborů a příležitostí pro další kariéru. Pro studenty je jedním z nejkreativnějších, živých a rozmanitých měst v Evropě, se čtyřmi univerzitami, osmi vysokými školami, třemi uměleckými vysokými školami a osmnácti soukromými. Kromě toho je vhodný pro rodiny s dětmi. S 1800 školkami, komplexní škálou možností péče o děti a celodenní školní docházkou Berlín zaujímá nejvyšší postavení pro péči o děti na vnitrostátní úrovni.

Zdroj: berlin.de

Toronto, Kanada

Toronto jakožto rychle se modernizující město, kde se rozvíjí stavebnictví, se stalo vedoucí obchodní adresou a je domovem více národních a mezinárodních společností než jakémoli jiné kanadské město. Více než 90 % světových mezinárodních bank a 85 % světových podílových fondů společností. Více než 100 zemí udržuje konzulátní kanceláře v Torontu. Je to město s velkým potenciálem a mimo jiné je velmi oblíbeným turistickým místem, a proto je zde velká šance získat práci v pohostinství či turistickém ruchu.

Zdroj: toronto.ca