V Paříži má premiéru nová Fabia combi, s úspornými motory a velkým kufrem

Paříž - Začíná evropská automobilová událost podzimu - pařížský autosalon. Premiéru na něm má sto modelů, mezi nimi i nová Škoda Fabia combi. Chlubí se větším zavazadlovým prostorem, dokonce největším v dané třídě. Dostala také nové, úspornější motory. Oproti své předchůdkyni je nová fabia o devět centimetrů širší a o tři centimetry nižší.

Základní cena třetí generace Škody Fabia bude začínat na 234 900 Kč, což je stejně jako startovací ceníková cena předchozí verze. Tu lze ale v rámci akce pořídit až o 15 000 Kč levněji. Škoda u nové fabie čeká největší zájem o verzi Active s lepší výbavou v balíčku Plus, která vyjde minimálně na 239 900 Kč.

  • Michal Štengl, šéfredaktor Auto 7: „Řadě lidí se minulá fabie nelíbila. Musím říct, že nová generace fabie je úplně jiné auto, mnohem hezčí a především ve variantě combi je to jeden z nejpovedenějších malých aut.“

Nová fabia má zvýrazněnou masku chladiče s ostře řezanými světlomety, tvarovanou kapotou se dvěma charakteristickými prolisy po stranách a šířku zvýrazňující mlhové světlomety. Koncové světlomety mají tradiční tvar písmene C a nechybí ani příčné prolisy kolem registrační značky, podobně jako další nedávno představené modely Škody.

Škoda Fabia byla poprvé představena v září 1999 jako nástupce Škody Felicia, ale rok a půl se oba vozy vyráběly souběžně. Rok nato na trh vstoupila i fabia s karosérií Combi. Roku 2007 byla na jarním ženevském autosalonu představena druhá generace s karoserií. Combi druhé generace bylo představeno o půl roku později. Fabia je druhým nejúspěšnějším modelem Škody za octavií. Od roku 1999 se prodalo přes 3,5 milionu vozů, z toho 450 000 v Česku.

U fabie se představí deset „chytrých řešení“, mezi nimi poprvé u modelu Škoda technologie MirrorLink, s jejíž pomocí lze propojit chytrý telefon s vozidlem. V nabídce bude na výběr mezi 15 barvami karoserie a k tomu navíc speciální barevný koncept s možností individuální volby barvy střechy, kol z lehkých slitin a krytů vnějších zpětných zrcátek. K dostání budou tři stupně výbavy.

Šéfdesignér Škody Auto Jozef Kabaň zároveň oznámil, že v březnu 2015 se na ženevském autosalonu představí nová generace modelu Superb. Zatím není jasné, zda automobilka uvede zároveň sedan i kombi.

Podívejte se, jak šel čas s automobily Škoda: