Jak zvýšit zaměstnanost lidí nad padesát? Marksová chce úlevy

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje sérii opatření, která by měla na pracovním trhu ochránit lidi starších padesáti let. Skupina zaměstnanců s bohatými zkušenostmi, jež se ale zároveň potýká s předsudky ze strany zaměstnavatelů, má v budoucnu posílit například prostřednictvím slev na sociálním pojištění. V otázkách Václava Moravce to uvedla šéfka MPSV Michaela Marksová.

V Česku je v současnosti bez práce přes půl milionu lidí (7,4 % obyvatel), z toho 60 tisíc lidí jsou osoby starší padesáti let. Ve věkové kategorii 50+ se tak jedná o nejvyšší číslo za posledních pět let.

Podle kvalitativního výzkumu iniciativy Alternativa 50+, která se pracovní pozici lidí po padesátce dlouhodobě zabývá, totiž u zaměstnavatelů přetrvávají tradiční stereotypy: Pracovníci nad padesát jsou podle nich méně flexibilní, neumí pracovat s počítačem a neznají cizí jazyky. To samozřejmě mnohdy není pravda, a řada personalistů proto už nyní uchazečům o zaměstnání radí, aby svůj věk v životopisech vůbec neuváděli.

MPSV chce slevy na sociálním pojištění

Kvalitativní změnu nyní chystá ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci tzv. aktivní politiky zaměstnanosti. „Pracujeme s návrhem, který vychází z programového prohlášení, a sice se slevami na sociálním pojištění. Máme to částečně připravené, realizační fáze bude v příštím roce,“ prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová v Otázkách Václava Moravce s tím, že návrh ale ještě neprošel vládou. „Pracujeme s takovým principem, že by se sleva zaměstnancům vyplácela zpětně. O její výši se polemizuje.“ Úleva na pojištění by se přitom neměla týkat jen profesně ohrožené kategorie 50+, ale také žen po mateřské dovolené a mladých do pětadvaceti let.

Záměr ministerstva má podporu i u zbylých stran tripartity. „Věcný záměr vypadá výborně a konkrétní opatření jsou dobře zacílená. Po zkušenosti s posledními reformami na trhu práce jim ale budeme tleskat, až uvidíme výsledek,“ konstatoval viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Je také otázka, jak bude paní ministryně silná a jak vyjedná dohodu s ministerstvem financí.“

Prezentovaný záměr MPSV je jen dalším dílkem ze série opatření, kterým chce stát zaměstnanost starších lidí zvyšovat. Už dříve přišel s motivací pro firmy - – za přijetí člověka nad 55 let nabízí měsíčně příspěvek až 24 tisíc korun. Opovrhování lidmi nad 50, nebo dokonce jen 40 let je totiž pro Česko neudržitelné; do roku 2050 budou padesátníci nejpočetnější skupinou.

Radek Špičar: "Jestli má mít Evropa šanci na udržení své vlastní konkurenceschopnosti, musí vsadit na kreativitu, na inovace, na originální řešení, na nové technologie – a ty vznikají z diverzity. Jsou na omylu ty podniky, které vyhážou všechny staré zaměstnance, všechny ženy na mateřské a cizince v domnění, že jim něco vymyslí týmy složené z dvaceti až pětatřicetiletých mladých Čechů. Nevymyslí vůbec nic."