Stavaři mají nejvíc zakázek za pět let

Praha - Stavaři mají letos nejvíc práce za posledních pět let, tedy od vypuknutí ekonomické krize. Firmy hlásí vytíženost 88 procent. Podle Kvartální analýzy českého stavebnictví pracují efektivněji, protože propustily přebytečné pracovníky. Růst sektoru by měl být v tomto roce mírný – kolem 3,4 procenta. Firmy tak zatím neplánují nějak razantně zvyšovat počet zaměstnanců.

Nových zakázek přibývá od začátku roku. „České stavebnictví po pěti letech začalo mírně růst, rok 2014 bude prvním rokem stabilizace,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. 

Firmy hlásí hlavně dostatek projektů pro železnici. Před časem se například otevřelo několik nových zastávek na trasách příměstských vlaků ve Středočeském kraji. „Co se týče železničního stavitelství, tak tam jsou kapacity zcela naplněné, některé firmy už nestíhají zakázky realizovat,“ konstatoval Vacek. 

Zato silničních projektů pořád moc nepřibývá. „Silniční projekty bohužel stále ještě nejsou, což je způsobeno především nepřipraveností projektů a množstvím změn v managementu ŘSD,“ poznamenal ředitel Skansky Dan Ťok s tím, že u privátních zakázek vidí mírné zlepšení. Podle Vacka tvoří privátní investoři asi 70 procent všech zadavatelů. 

Stavba dálnice
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Celému sektoru zatím pomáhají hlavně veřejné zakázky. Od ledna do července jich přibylo skoro jednou tolik v porovnání s loňským rokem. „Vláda se hlásí k proinvestiční politice. Z pohledu velkého stavebnictví je dopravní infrastruktura velkým fenoménem,“ prohlásil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Václav Matyáš. 

  • Provozní ředitel společnosti Schindler CZ Vladimír Steiner: "Při porovnání s uplynulým rokem zaznamenávám ve stavebnictví nejen nárůst plánovaných projektů, ale i zvýšený počet realizací s požadavky až překvapivě rychlých termínů dodání. Takový trend ale neplatí zcela plošně. Zvýšený zájem v naší výtahářské branži pozoruji v rezidenčním sektoru a v projekci i výstavbě administrativních budov." 

Stavba bytů? Záležet bude hlavně na lokalitě 

„Pokud se podíváme na Prahu, v tomto roce se očekává, že se prodá víc než 5 tisíc bytů. Bude to tedy ještě větší číslo než v minulém roce. Počty prodaných bytů rostou rovněž ve Středočeském kraji, trošku roste i Brno. V některých regionech, zvlášť těch méně obydlených, ten trh ale stále ještě stagnuje,“ říká ředitel CEEC Research. 

Rekordní rok 2008 se asi jen tak nezopakuje

Stavební firmy teď pracují skoro na 90 procent svých kapacit. Oproti minulým rokům se jejich efektivita výrazně zvýšila. Za tím ale stojí i výrazné propouštění v sektoru. Od počátku krize obor opustilo skoro 45 tisíc pracovníků. Resort od roku 2008 přišel o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem. 

Letos by ale měl sektor růst asi o 3,4 procenta. Pro příští rok firmy očekávají růst asi o 2,7 procenta. Návratu k předkrizovým hodnotám se ale stavaři zatím nedočkají. „Jsme asi 25 procent od vrcholu českého stavebnictví, jehož dosáhlo v roce 2008 – jedná se asi o 130 miliard,“ dodal Vacek s tím, že rok 2008 byl ovšem mimořádný, docházelo i k takzvanému přehřívání trhu a ředitelé firem měli naopak problém sehnat dostatečný počet pracovníků.