Firmy by si měly hlídat, zda obchodují se spolehlivým plátcem DPH

Praha – Obchodování s firmou podezřelou z podvodů s DPH bude od října 2014 znamenat větší riziko. Kdo s nimi obchod uzavře, bude nově státu ručit za to, že DPH zaplatí. Stát v současnosti eviduje kolem 140 právnických osob, které se zapojují do machinací s daní z přidané hodnoty. Od příštího měsíce se tento seznam rozšíří o tisíce dalších subjektů.

Finanční úřad eviduje takzvané nespolehlivé plátce DPH, ti mnohdy nejsou na adrese svého sídla k zastižení a s úřadem nekomunikují. V současnosti musí firma či podnikatel dlužit dohromady 10 milionů, aby se mezi nespolehlivé plátce zařadil, a to po dobu alespoň tří měsíců.

Tento limit se ale výrazně sníží na 500 tisíc. „Firma, která dluží finančnímu úřadu půl milionu korun a víc, by s ním komunikovat měla. Pokud bude, máme potvrzeno od ministerstva, že se nedostane na žádnou černou listinu,“ řekl pro ČT Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. I tak ale podle zástupce ředitele Generálního finančního ředitelství Jiřího Žežulky leží odpovědnost za aktivní řešení daňového nedoplatku vždy na dotyčné firmě.

A obezřetnější nyní budou muset být všichni podnikatelé, kteří s nespolehlivými plátci DPH obchodují. Ponesou totiž záruku, že stát tuto daň skutečně dostane. Řada firem o tomto opatření nemá tušení, že je její dodavatel veden jako nespolehlivý, mohou zjistit až zpětně. Ministerstvo financí proto přišlo s doporučením, aby subjekty, které s nespolehlivými plátci obchodují, od něj zboží odebraly bez daně a uhradily ji pak samy finančnímu úřadu.

Jde o snahu eliminovat firmy zapojené do karuselových obchodů

Jiří Žežulka pro ČT uvedl, že záměrem zpřísněných podmínek je preventivně působit proti daňovým únikům a „dát šanci poctivým podnikatelům, aby si mohli ověřit svého obchodního partnera.“ Cílem jsou podle něj především firmy, které se úmyslně zapojují do karuselových obchodů.

Zabránit karuselovým podvodům, kvůli nimž stát přichází o miliardy korun, byla podle Karla Havlíčka první rovina nových opatření. „Druhá věc byla nevylít s vaničkou i dítě, to znamená, aby na to nedoplácely poctivé firmy,“ zdůraznil.

Doplněná a upravená kritéria, která mohou vést k označení plátce za NESPP s platností od 1. 10. 2014 podle Finančního úřadu:

  • daň stanovena podle pomůcek opakovaně (min. za dvě zdaňovací období z šesti po sobě jdoucích)
  • snížení limitu nedoplatku z 10 mil. Kč na 500 000 Kč
  • nekontaktnost subjektu = nereagování na výzvy a nedoložení požadovaných informací/součinnosti
  • plátce nepodá opakovaně včas povinná podání na DPH (DAP DPH/výpis/SH – nepodání 2x v období 12 měsíců bez řádného odůvodnění)

Plánováno od 1. 1. 2015:

  • uvedení nepravdivého údaje ohledně skutečného (reálného) sídla – zaměřeno na virtuální a „home-office“ společnosti
Vydáno pod