Švejnar: Vyšší státní výdaje se české ekonomice vyplatí

Praha - Zvyšování platů státních zaměstnanců, snížení některých daní nebo rušení poplatků u lékaře. Tyto na první pohled štědré kroky Sobotkovy vlády se podle ekonoma Jana Švejnara Česku vyplatí. Cílem podle něj je, aby se tuzemská ekonomika dostala do dlouhodobého udržitelného růstu. „Jestliže se nám podaří růst udržet do budoucna, měl by se schodek (státního rozpočtu) snižovat a přejít dokonce do přebytku,“ uvedl Švejnar v pořadu Hyde Park ČT24. Známý profesor ekonomie také nevyloučil, že by se v budoucnu mohl znovu ucházet o prezidentský úřad.

Švejnar považuje současné tempo růstu české ekonomiky za „slušný výsledek“. Po pěti letech její stagnace či klesání odhaduje budoucí růst až ke třem procentům. Plánovaný stomiliardový schodek novopečeného státního rozpočtu i přes tento ekonomický růst ale nehodnotí negativně. „Schodek není špatný. Je potřeba ekonomice dodat určité tempo růstu, a to se dodá tím, že se zvýší platy,“ míní.

  • „Doposud vládní hospodářská politika byla taková, že po té první velké recesi, kterou jsme absolvovali stejně jako ostatní země, jsme si vládní politikou přivodili druhou recesi, která nebyla v žádné sousední zemi. Česká ekonomika byla jediná, která v regionu stagnovala a de facto klesala. Z toho je potřeba se vymanit a to se nyní stává. Lidé začínají konečně utrácet peníze a podniky začínají investovat.“

Podle Švejnara je ale nutné, aby se česká ekonomika vyvíjela tímto tempem delší dobu. „Teď jsme ještě v situaci, kdy by si ekonomika mohla sednout zpátky do stagnace… Tempo růstu by mělo být dlouhodobější. Ještě pár čtvrtletí a potom už můžeme počítat s tím, že výkonnost bude i do budoucna,“ uvedl ekonom.

Švejnar se také vyjádřil k některým krokům Sobotkovy vlády. Pozitivně například hodnotí podporu porodnosti, tedy porodného na druhé a další dítě. Naopak nedostatek strukturálních změn shledává v oblasti daňové. Další potřebné reformy pro chod ekonomiky pak vidí také v resortu zdravotnictví.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Snížená sazba DPH je „tupá zbraň“

Nová desetiprocentní sazba DPH na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu je podle Švejnara „tupá zbraň“. Platí totiž pro všechny příjmové skupiny stejně. „Je mnohem lepší, aby ti velmi bohatí tuto podporu nedostávali, a ty samé peníze byly dány ekonomicky slabším vrstvám, ať to použijí na to, co potřebují.“

Třetí sazba DPH navíc nerozlišuje například mezi životně důležitými a méně potřebnými léky a léky. „Máme tam aspirin, který lidé nepotřebují tak často, ale zdaňujeme pitnou vodu, kterou lidé potřebují úplně zásadně,“ dodal Švejnar s tím, že z ekonomického hlediska je vůbec nejlepší mít jednu sazbu.

Švejnar také do budoucna nevyloučil svou kandidaturu na úřad prezidenta. „Nevylučuji to, ale zatím jsem žádné takovéto rozhodnutí neučinil,“ uvedl.