Ne od ledna, ale už od listopadu si přilepší státní zaměstnanci

Praha – Vláda dnes schválila zvýšení platů všech státních zaměstnanců o 3,5 procenta, a to už od listopadu, a ne od příštího roku, jak bylo původně v plánu. Peníze na růst mezd ještě v letošním roce budou čerpány ze zhruba miliardy korun, kterou vláda uvolní z nespotřebovaných výdajů. "Chtěli jsme udělat lidem před Vánocemi radost," sdělil novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Zvýšení platů se týká i učitelů. Policisté, hasiči a další ozbrojené složky včetně pracovníků ve vězeňství by měli dostat přidáno i v lednu o další procento a půl - v jejich případě jde celkově o pětiprocentní zvýšení. Ministři se na tom shodli na dnešním jednání o rozpočtu na příští rok. O růstu mezd státním zaměstnancům o 3,5 procenta jedná koalice již od jara.

Spekulace o možnosti nespotřebovanými výdaji pokrýt státní dluh ministr Babiš odmítá. „Dluh státu snižujeme absolutně. Když porovnám rok 2015 s rokem 2013, tak se sníží o tři procenta,“ odpovídá ministr financí.

Ministr Babiš: Chtěli jsme udělat lidem před Vánocemi radost (zdroj: ČT24)

„Detaily toho, jak si to jednotlivé resorty rozpočítají, se dolaďují. Návrh nařízení vlády je v připomínkovém řízení do konce září a každý z nás si musí přesně zjistit, koho se to týká a jak si to chce ve svém resortu zařídit,“ řekla dnes po jednání ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD.

U učitelů rozhodne praxe

Na platy učitelů dostane ministerstvo školství letos o 465 milionů korun více. V jejich přerozdělování chce ministr Marcel Chládek zohlednit praxi jednotlivých pedagogů, tím pádem se zvýšení mezd promítne přímo do tarifů, které se tak zkušenějším učitelům zvýší výrazněji. „Chceme, aby to navázalo i na kariérní řád, aby ti učitelé, kteří zůstanou ve školství, měli větší plat, než měli v minulosti. U těch déle sloužících učitelů to může být až 1 000 korun na plat,“ řekl novinářům ministr Chládek z ČSSD.

V rozpočtu na rok 2015 jsou učitelům vyhrazeny dvě miliardy korun a další půlmiliardu by mělo stát navýšení mezd nepedagogických pracovníků v průměru o 500 korun.

„Pokud jde o zaměstnance Vězeňské služby, tak tam musíme propočítat ještě stupně, v rámci kterých se bude narovnávat stav. Musíme spočítat, jaké prostředky vynaložíme,“ uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).