Piloti Air France si zastávkují ještě nejméně týden

Paříž – Prodloužení stávky do příštího pátku si dnes odhlasovali piloti francouzské letecké společnosti Air France. Stávka trvá už šestý den a původně měla skončit v pondělí. Aerolinky musí kvůli ní denně rušit více než polovinu plánovaných letů, včetně některých spojů mezi Prahou a Paříží. Air France rozhodnutí pilotů prodloužit stávku kritizovala a uvádí, že kvůli ní přichází denně o deset až 15 milionů eur (až 413 milionů Kč).

Odbory stávkou protestují proti plánu firmy na rozšíření její nízkonákladové dceřiné společnosti Transavia. Pro prodloužení stávky do 26. září se vyslovily více než čtyři pětiny ze 74 procent pilotů, kteří se hlasování zúčastnili, řekl předák sekce Air France v odborovém svazu pilotů SNPL Jean-Louis Barber. Poznamenal, že vzhledem k silnému mandátu by mohl protest dokonce pokračovat i po 26. září. Vyzval také francouzského premiéra Manuela Vallse ke schůzce a k pomoci při řešení sporu s vedením firmy.

Air France v pátek sdělila, že dnes vypraví asi 45 procent plánovaných letů. Situace se má zhoršit v neděli, kdy by se mělo uskutečnit jen 38 procent letů, tedy nejméně od pondělního zahájení protestu. Kvůli stávce byly dnes zrušeny dva ze tří párů letů mezi Prahou a Paříží.

Pod značkou Transavia chce Air France otevřít nové základny v Evropě, a zvýšit si tak podíl na trhu na úkor nízkonákladových aerolinek a konkurenčních společností z Blízkého východu. Počet letadel Transavie se má do roku 2017 zvýšit z 50 na 100 strojů a počet přepravených cestujících má narůst na více než dvojnásobných 20 milionů ročně. Air France si od toho slibuje zvýšení výnosů a zisků. SNPL se ale obává, že firma nebude rozvíjet značku Transavia ve Francii, ale zaměří se na expanzi v jiných evropských zemích. Pracovní místa se tak přesunou do jiných států, kde jsou levnější náklady na pracovní sílu.