Strach z utažených ruských kohoutků zvýšil zájem o dřevo a uhlí

Praha – Už za několik dní začne v Česku topná sezona. Palivové dřevo se v těchto dnech leckde shání už těžko, mezi lidmi ale prudce vzrostl zájem o hnědé uhlí – v některých regionech se poptávka oproti loňsku dokonce zdvojnásobila. Důvodem mohou být modernější kotle, které i toto palivo dokáží efektivně využít, státní dotace na podporu nízkoemisního topení, případně obavy Čechů z toho, že v zimě Rusové sníží dodávky zemního plynu. Plynárenský svaz přitom uklidňuje, že Česká republika má plné zásobníky, které stačí na tři až čtyři měsíce spotřeby.

Plynem v Česku topí necelých jeden a půl milionu domácností, uhlí pak využívá dalších zhruba 350 tisíc. O teplo se v Česku stará vedle dřeva i elektřina a především dálkové vytápění. Hnědé uhlí se teď v Česku prodává nejčastěji od 270 korun do 350 za metrák – v závislosti na kvalitě. Největší zájem bývá o hnědé uhlí ekologický ořech 2. V poslední době stoupá zájem zákazníků o uhlí balené, které je komfortnější z hlediska prachu. Pětadvacetikilový pytel stojí asi o 15 korun víc než uhlí, které se prodává volně.

Čím se topí v Česku?
Zdroj: ČT24

Loni se v Česku vytěžilo 40,6 milionu tun hnědého uhlí. Produkce černého uhlí byla zhruba deset milionů tun. Na zvýšené poptávce se neodrážejí jen dotace, ale i strach odběratelů z případných nepravidelných dodávek plynu z Ruska. Uhlí proto kupují i ti, kteří mají duální systém vytápění. Nejlevnější štípané dřevo stojí 700 korun za metr krychlový, dva metry kulatiny 780 korun. Přibývá lidí, kteří si dřevo sami vytěží i naštípou – samovýroba přijde na 200 korun za kubík. Počet samovýrobců se místy zvýšil až pětinásobně. Právě ti ušetří na topení nejvíc. Za vytápěním plynem by ročně zaplatili v průměru třicet tisíc korun, vlastní těžbou dřeva mohou ale náklady snížit až pětkrát. Podmínkou pro těžbu je povolení, kterých ale lesníci vydávají omezený počet.

Události: Topná sezona je na spadnutí (zdroj: ČT24)

Topná sezona oficiálně začne poté, co dva dny po sobě klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů a předpověď nebude slibovat následné oteplení.