Po referendu: Libra stoupá, RBS zůstává ve Skotsku

Londýn/Edinburgh - Britská libra těží z rozhodnutí Skotska zůstat součástí Británie. Měna stoupla k euru nejvýše za dva roky a k japonskému jenu dokonce nejvýše za šest let. Jít nahoru by přitom měly i britské akce. Také přední skotský bankovní ústav Royal Bank of Scotland (RBS) zrušil plány na přesun centrály do Anglie. Podle analytiků by se ale navzdory skotskému odmítnutí nezávislosti některé skotské firmy mohly přesunout do Anglie, aby rozptýlily nejistotu ohledně svého sídla.

Britská libra stoupla v asijském obchodování k dolaru o skoro 0,8 procenta na 1,6525 USD, tedy nejvýše od 2. září. K euru se britská měna vyhoupla až na dvouleté maximum 78,12 pence za euro a k japonskému jenu dokonce nejvýše za šest let, totiž na úroveň 180,66 JPY za libru.

Přesto podle Michala Brožky, analytika Raiffeisenbank, není posílení libry nic významného. Tedy alespoň v souvislosti se skotským referendem. Libra totiž posiluje dlouhodobě, a tento trend zřejmě ještě bude pokračovat.

image_595145
Zdroj: ČT24

Minori Uchida, analytik Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ

„Na trhu kvůli referendu zavládla nervozita, nakonec se ale ukázalo, že tábor “Ne„ (skotské nezávislosti) je docela silný. Trhy se uklidní a obrátí svou pozornost zpět k ekonomickým vyhlídkám.“ 

RBS únik do Londýna nechystá

Skotská RBS má sídlo v Edinburghu. Byla přitom jednou z pěti bank, které minulý týden oznámily, že přesunou centrálu nebo aktivity na jih ze Skotska, pokud se jeho obyvatelé vysloví pro nezávislost na Británii.

Také tři z největších skotských finančních institucí - banky Lloyds Banking Group a Clydesdale Bank a pojišťovna Standard Life - dříve oznámily, že jsou pyšné na skotské kořeny, přesun ale nevyloučily. Lloyds uvedla, že ve Skotsku ponechá významné aktivity.

Vyjádření RBS

„Oznámení ohledně přesunu registrovaného ústředí do Anglie bylo součástí pohotovostního plánu zajištění jistoty a stability pro naše zákazníky, zaměstnance a akcionáře, kdyby byl výsledek 'ano'. Pohotovostní plán už není dále potřeba.“

Ovšem podle odborníků by se některé skotské firmy mohly přesunout do Anglie bez ohledu na výsledek referenda, aby se přiblížily sídlu britské centrální banky. 

Navíc po oficiálním potvrzení, že myšlenka samostatného Skotska neprošla, akcie všech skotských finančních institucí v úvodu dnešního obchodování výrazně stouply. Akcie RBS přidávaly přes čtyři procenta a byly největším tahounem evropského indexu pro bankovnictví. Lloyds vykazovaly nárůst o 2,8 procenta, výrazně stouply i akcie banky TSB a Standard Life.

Přední britský akciový index FTSE 100 krátce po začátku obchodování konkrétně vykazoval nárůst o 0,7 procenta na zhruba 6 865 bodů. Vzhůru zamířily také akcie energetických firem, které působí v britské části Severního moře. Asi tři procenta přidávaly akcie společností Petrofac a EnQuest. 

Odborníci varují, že referendum za nezávislost nebylo jen bouří ve sklence skotské whisky. Jeho výsledek byl velmi těsný. Pokud Londýn Skotsku nedá větší ekonomickou svobodu, šance by se mohli opět chopit  separatisté.

Vydáno pod