Rozpočet Ruska výrazně zeštíhlí

Moskva - Na Ruskou federaci doléhají západní sankce. A dnes se to projevilo při sestavování rozpočtu, který je pro příští tři roky nejúspornější za poslední léta. Státní kasa přitom počítá s poklesem mezd i dalším propadem rublu.

Balík peněz na roky 2015 až 2017 je nejúspornější střednědobý rozpočet od globální finanční krize roku 2008. Navíc umožňuje poprvé od krize čerpání z rezerv. Předpokládá také růst inflace. Vláda čeká, že s pomocí omezení výdajů udrží deficit v příštích letech na 0,6 procenta hrubého domácího produktu, řekl ministr financí Anton Siluanov. Kvůli západním sankcím bude pro Rusko obtížné pokrýt schodky půjčkami na zahraničních trzích.

Ovšem podle premiéra Dmitrije Medvěděva vláda i přes těžkosti udrží nízký státní dluh, zajistí makroekonomickou stabilitu a splní sociální sliby. Siluanov informoval, že tříletý plán počítá v příštím roce s vytvořením protikrizového rezervního fondu v objemu 190 miliard rublů (105 miliard korun). Peníze z něj by vláda použila ale jen v případě výraznějšího poklesu cen ropy.

Dmitrij Medvěděv, ruský premiér 

„Je to poprvé, kdy se práce na tříletém federálním rozpočtu odehrávají za tak obtížné situace. kdy hospodářský útlum zesiluje zavádění sankcí na jednotlivé sektory ekonomiky a kdy musíme dál upravovat již tak úsporný rozpočet.“

Rozpočtu neprospívají ani nižší ceny ropy

Po nedávném poklesu světových cen ropy snížila tamní vláda v rozpočtu předpokládanou průměrnou cenu suroviny, u níž se dosud počítalo s úrovní 96 dolarů za barel. Na příjmech z prodeje ropy a zemního plynu stojí zhruba dvě třetiny ruského vývozu a polovina příjmů do federálního rozpočtu. Každé snížení ceny ropy o jeden dolar znamená roční ztrátu zhruba 1,4 miliardy dolarů na straně rozpočtových daňových příjmů.

Ekonomika ČT24: Rusko si utahuje opasky (zdroj: ČT24)

Co se týče odhadů růstu ekonomiky, ponechalo ruské ministerstvo hospodářství v srpnu čísla na tento rok beze změny - tedy růst o 0,5 procenta z loňského tempa 1,3 procenta a z předloňských 3,4 procenta. Na rok 2015 jej ale snížilo na jedno procento z dosavadních dvou procent a nižší jsou i odhady pro další dva roky. 

Vydáno pod