Stále více lidí se připojuje na internet přes mobilní zařízení

Praha - Téměř třetina uživatelů využívá pro připojení k internetu mobilní telefon. Pomocí tabletu se jich na síť připojuje desetina, vyplývá z výzkumu agentury Mediaresearch u internetových uživatelů ve věku nad deset let. Naprostá většina, 99 procent, k připojení na web využívá počítač nebo notebook.

Využití mobilních zařízení v přístupu na internet nabírá na důležitosti. V případě mobilních telefonů to byla v roce 2012 necelá pětina uživatelů, loni na podzim 27 procent a letos v květnu se podíl zvýšil na 32 procent uživatelů internetu. Podobně rostlo využití tabletů - na podzim 2012 to byla tři procenta, loni na podzim šest procent a letos v květnu se přes tablet připojovala desetina uživatelů.

Kontinuální výzkum, který slouží jako podklad pro průzkum návštěvnosti internetu NetMonitor, sleduje také využití operačních systémů a jednotlivých prohlížečů na počítačích. Nejužívanějším systémem na počítačích je Windows 7, který v květnu stoupl na 39 procent uživatelů. Dále se umístil Windows XP, který klesl na 25 procent, a Windows 8 s prakticky nezměněným čtrnáctiprocentním podílem.

Mobilní telefon
Zdroj: iStock/Nastco/ISIFA/Thinkstock

Nejoblíbenějším webovým prohlížečem je MS Internet Explorer, který nejčastěji využívá 38 procent uživatelů. Na druhém místě je Mozilla Firefox s 33 procenty a na třetí příčce Chrome, který doma nejčastěji využívá 21 procent uživatelů internetu.

Sdružení pro internetový rozvoj, které je zadavatelem kontinuálního výzkumu i průzkumu návštěvnosti, upozornilo, že od nového roku počítá s novou vlnou projektu NetMonitoru. Hlavní změnou bude takzvaný multiplatformní přístup, kdy bude návštěvnost webových stránek rozlišována na základě použitého zařízení. 

Vydáno pod