Zlatý věk bazarů je pryč

Praha - Bazarů a zastaváren v posledních letech ubývá - v celé zemi je jich už jen šest tisíc, ještě před deseti lety jich bylo téměř o polovinu více. Skoro dvě stě bazarů přitom za poslední měsíc a půl zkontrolovala Česká obchodní inspekce spolu s policií. K nejčastějším problémům patřily chybějící cenovky, špatné doklady, ale i kradené zboží.

Zákazníků do bazarů chodí stále méně, válcují je internetové obchody. Například majitel bazaru Jan Menčík se vždy zaměřoval na elektroniku, hlavně autorádia. Dnes však kromě použitých prodává hlavně nová. „Převládá nové zboží, protože poptávka a ceny po bazarovém zboží upadají. A ceny nového zboží jsou tak nízko, že to nemá cenu ani riskovat, protože je na to kratší záruka,“ dodává Menčík.

Policisté často narazí na kradené zboží

Počet bazarů a zastaváren od roku 2004 klesá. Tehdy totiž začal platit zákon, který jejich majitelům nařizuje zapisovat co a od koho kupují - včetně čísla občanského průkazu a čísla zboží. Právě toho dnes policisté při kontrole využili a z faktur si opsali podezřelá jména. Při jedné z nich se podobná lustrace vyplatila. „Mimo jiné jsme při této akci objevili i jednu věc, která pocházela z trestné činnosti, a to loupežného přepadení,“ přiblížila policejní mluvčí Hana Jeřábková.

Další rána pak přišla pro bazary a zastavárny v roce 2006, konkrétně v podobě zákazu nočního prodeje. A od té doby si v nich podávají dveře hlavně kontroloři. Jen od začátku srpna jich už Česká obchodní inspekce zkontrolovala 160. „V drtivé většině majitelé porušují zákon o ochraně spotřebitele,“ říká mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Události: Bazarový byznys (zdroj: ČT24)

Zatím poslední omezení je z letoška, kdy začal platit nový občanský zákoník. Na nákup v bazarech může doplatit i zákazník, který si koupí kradenou věc, aniž by o tom věděl. „Když se totiž přihlásí v lhůtě tří let vlastník a prokáže, že mu věc byla odcizena, tak ten, kdo to koupil, musí věc vydat,“ vysvětluje advokát Boris Vršinský. Z kdysi výjimečně lukrativního podnikání se tak stal obchod jako každý jiný a navíc pod drobnohledem policie.