V Brně začíná 50. mezinárodní strojírenský veletrh

Brno - Dnes se otevírají brány jubilejního, v pořadí už 50. mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Na dva tisíce vystavovatelů z celého světa chce během pěti dnů, kdy se akce koná, přilákat až sto tisíc návštěvníků. Hlavními tématy akce s už padesátiletou historií budou nedostatek kvalifikovaných pracovníků, silná koruna a české předsednictví Evropské unii.

Velký přetlak vystavovatelů

Brněnský veletrh zažívá v posledních letech doslova přetlak vystavovatelů. Může za něj výborná kondice českého strojírenství, které oživil mimo jiné příchod velkých zahraničních automobilek. „Strojírenský veletrh je pro nás nejvýznamnější akcí, je to naše vlajková loď,“ zdůraznil generální ředitel Veletrhy Brno Jiří Škrla. Pořadatelé letos museli asi desetinu objednávek odmítnout, protože nestačila výstavní plocha. Například veletrhu obráběcích a tvářecích strojů IMT, který je součástí strojírenských veletrhů, se letos účastní asi o sedminu více vystavovatelů než v předchozích dvou ročnících.

Největším zastoupení si v Brně stále udržuje Česká republika. Se třemi stovkami vystavovatelů ji následuje sousední Německo, které se také stalo partnerskou zemí veletrhu. Víc firem, než před rokem, letos přijede ze vzmáhající se Číny.

V Brně už nejde jen o stroje

Brněnský veletrh zdaleka nebude jen o strojích. Doprovodný program se zaměří na problémy tuzemských, ale i zahraničních firem a podnikatelů. Svaz průmyslu a dopravy chce na svém pondělním sněmu upozornit například na potíže, které způsobuje silná koruna nebo nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Pro brzké přijetí eura se v aktuálním průzkumu vyslovilo celých 82 procent českých podnikatelů, což se dá vnímat jako jasný signál vládě. Než aby si dále bez úspěchu stěžovali na příliš silnou měnu, někteří se dokonce chystají přesunout výrobu do jiných zemí.

S náborem kvalifikovaných zaměstnanců by měl pomoci personalistický veletrh Kariéra, který je součástí veletrhu. Pomocí pro firmy by mohla být také prezentace agentury CzechInvest k evropským dotacím nebo akce Kontakt-Kontrakt, na níž mohou firmy sjednávat spolupráci s obchodními partnery.

Jubilejní 50. ročník

Veletrhy daly v 50. letech impuls k rozvoji města. V Brně se v současné době do roka uskuteční 20 veletrhů, i když ne všechny v tak velkém rozsahu jako je ten strojírenský. „Veletrhy přinášejí zaměstnanost a dobrou vizitku do zahraniční,“ připomněl Škrla. Všech padesáti ročníků se zúčastnilo patnáct vystavovatelů. Jsou to společnosti, které se zúčastnily již prvního ročníku pod stejnou značkou a ve stejném oboru. „Dnes večer je budeme oceňovat,“ uzavřel Škrla.