V Dobrovízi začal růst sklad Amazonu

Dobrovíz (u Prahy) - V Dobrovízi začala výstavba skladu společnosti Amazon. Hala, kde najde práci asi 1 500 lidí, má být hotová na konci července příštího roku. Položení základního kamene se zúčastnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek i šéf Amazonu pro oblast Evropy Tim Collins. V těchto dnech začínají práce na základech haly. Do konce roku by měla mít střechu a fasádu minimálně polovina haly, která by měla mít plochu 95 tisíc metrů čtverečních.

V Dobrovízi začal růst sklad Amazonu (zdroj: ČT24)

Zemní práce pro přípravu staveniště začaly v Dobrovízi v červenci. První část haly by měla být hotová kolem Vánoc. Stavba o rozměrech zhruba 500 krát 190 metrů přitom bude rozdělena do tří etap. Záležet bude i na tom, jaké počasí bude v zimě.

Developer v červnu podepsal smlouvy o spolupráci s obcí Dobrovíz i místním občanským sdružením. Místní tak dostanou různé benefity, například půl milionu korun ročně pro děti a seniory, protihlukové stěny i bezpečnější silnice. Smlouva mezi obcí a developerem obsahuje závazky developera, například vybudování obchvatu nejpozději do konce roku 2015, modernizaci obecní čistírny odpadních vod a každoroční příspěvek obci milion korun. Celkem zahrnuje investice za 100 milionů korun. Podle ministra Jana Mládka by bylo správné, aby tamní zaměstnanci měli odbory.

Zastupitelé Dobrovízi při jednání s ministrem Mládkem a místními
Zdroj: ČT24/ČTK

Developerská společnost souhlasila s návrhem zastupitelů, že bude obecní čistírnu odpadních vod provozovat a zaplatí její opravu, která by se měla uskutečnit co nejdříve. Ačkoliv by současná kapacita čistírny měla být přes 1 000 ekvivalentních obyvatel, ve skutečnosti je přibližně asi 700, navíc nesplňuje zákonné limity. Cena investice bude nejméně dva miliony korun.

FOTO: Jak se žije ve stínu plánovaného Amazonu?

Panattoni rekonstrukci zajistí prostřednictvím specializované firmy a zaplatí i provoz čističky a potvrzena je i dohoda, že obyvatelé Dobrovíze nebudou platit stočné. „Pro nás to znamená úsporu zhruba 400 tisíc korun ročně i administrativní ulehčení,“ pochvaloval si starosta Dobrovíze Martin Šafr.

Podobné distribuční centrum jako u Prahy bylo plánováno také v Brně v průmyslové zóně Černovická terasa. Brněnští zastupitelé 20. května schválili aktualizaci územního plánu, čímž stavbu centra po dlouhých rozporech v této věci umožnili. Firma Amazon však už v dubnu uvedla, že do Brna už nechce a zvažuje jiná místa ve střední a východní Evropě. Rozhodnutí potvrdila ještě v průběhu května, česká strana ale stále usiluje o nabídnutí jiného místa v ČR.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává po celém světě 97 tisíc lidí.