Jurečka vzkazuje Bruselu: Navyšte finanční pomoc zemědělcům

Praha - České ministerstvo zemědělství volá po tom, aby se celková částka na pomoc zemědělcům poškozeným ruským embargem navýšila. Evropská komise včera vyplácení kompenzací pozastavila. Z Polska totiž přišlo příliš mnoho žádostí o podporu a komisaři pochybují o tom, že pěstitelé předložili pravdivé údaje. V příštích dnech proto představí nový systém podpory, který má být adresnější.

„Budu jednat s resortními kolegy z Evropské unie o navýšení této sumy a očekávám, že Evropská komise na vzniklou situaci rychle zareaguje,“ avizoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že po celou dobu říká, že balík peněz není dostatečný. O navýšení finančního balíku chce ministr usilovat při nejbližším jednání koncem září v Miláně.

Postupné navyšování kompenzací

Evropská komise na pomoc původně vyčlenila 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun). A celkový balík na podpůrná opatření pro zemědělce a potravináře Brusel postupně mírně navýšil. Podle eurokomisaře pro zemědělství Daciana Ciolose se minulou středu částka pohybovala kolem 180 milionů eur. Na tom, jak moc by měla částka stoupnout, se podle Jurečkova vyjádření z minulého týdne ministři zatím nedohodli. Při neoficiální části jednání se však podle něj mluvilo o tom, že by celková částka mohla vzrůst přibližně pětkrát až na zhruba jednu miliardu eur (27,8 miliardy korun).

Důvodem k přerušení podpory jsou podle nejmenovaného bruselského zdroje „vážné pochybnosti“ o pravdivosti dat, která předložilo Polsko. Objem požadavků tamních pěstitelů by údajně vyčerpal 87 procent prostředků vyčleněných na pomoc tomuto sektoru v Evropské unii. Evropská komise potvrdila, že v příštích dnech představí nový mechanismus podpory, která má být adresnější.

Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR

„Řešením by bylo buď navýšení rozpočtu, nebo pokud by byly dány jednotlivé alokace pro jednotlivé země. V současné době to bylo tak, že žádosti byly podávány ze všech členských států a sčítaly se, čehož Poláci možná zneužili.“

Evropská komise podle zdroje agentury AFP ještě před přerušením podpory „opakovaně žádala polské úřady, aby ověřily“ spolehlivost údajů, které předložili tamní pěstitelé. Brusel jen oznámil, že jedna země si za tři týdny nárokovala kompenzace odpovídající dvojnásobku až pětinásobku ročního unijního vývozu okurek, zelí a květáku do Ruska.

Česko podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka žádalo o mnohem nižší sumu. „V českém sektoru ovoce – zelenina bylo podle našich informací podáno zhruba 20 žádostí na kompenzaci ve výši přes 20 milionů korun, což není ani jedno procento z daného rozpočtu,“ přiblížil.

Co se týče exportu z Česka, ruské embargo nejvíce postihlo pěstitele jablek. Ludvík dodal, že cena jablek na zpracování se propadla o 60 až 70 procent. A klesla také cena jablek konzumních.

Evropská komise nedávno mimořádně uvolnila peníze na pomoc zemědělcům, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Brusel tak chtěl podpořit pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, podléhajících rychlé zkáze.

Rusko zakázalo na počátku srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na protiruské sankce Západu. Ten Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Mechanismus předpokládal zvýšení z pěti na deset procent objemu produktů stažených z trhu a 50procentní až 100procentní kompenzace pěstitelům v závislosti na tom, zda produkt neuvádějí na trh v jiné formě nebo ho nesklízejí či jej zdarma distribuují.

Podpora se měla týkat různých druhů ovoce (i jablek, hrušek a švestek) a také zeleniny (včetně salátových a nakládaných okurek, zelí, květáku, mrkve a papriky). Komise následně vyčlenila dodatečných 30 milionů eur na podporu evropských zemědělských produktů s cílem jim otevřít nové trhy.