Ruské sankce ženou ceny mléka dolů – poprvé po dvou letech

Praha – Dopad ruských sankcí pocítí kromě českých ovocnářů i mlékárny. Výkupní cena klesla v srpnu o 2,2 procenta. Stalo se tak poprvé po více než dvou letech. Mohou za to právě obavy z dopadu ruských restrikcí, prohlásil Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček s tím, že tento trend bude pravděpodobně pokračovat. Obchodní řetězce prý s mlékárnami jednají o snížení cen výrobků až o pětinu.

Moskva počátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky. „Ruské sankce jsou velký problém pro celé evropské mlékárenství a samozřejmě i pro Českou republiku,“ zdůraznil Kopáček. 

Kampaň v Rusku běží. Zboží nikde

České mlékárny se přitom snažily export do Ruska zvyšovat. Loni se v Rusku prodaly české mléčné výrobky za 238 milionů korun. Vozily se tam sýry, sušená syrovátka, máslo i sušené mléko. Kampaň na podporu českých potravin v Rusku běží od loňského července. „Je absurdní, že nám teď po Moskvě, po Petrohradě visí bilboardy na české mléčné výrobky, probíhají inzerce, které jsme už nemohli zastavit, až do konce října, ale zboží tam nemáme,“ řekl předseda. 

Mléko
Zdroj: ČT24

Tříletou kampaň z poloviny dotuje Unie. Další peníze poskytl český stát, mlékárny platí pětinu nákladů, které zatím činí 47 milionů korun. „Návratnost těch prostředků se očekávala postupně od letošního podzimu, bohužel se nedostaví. Pro nás to jsou v této chvíli vyhozené peníze,“ konstatoval Kopáček.

Zástupci mlékáren na dnešní tiskové konferenci uvedli, že už s nimi obchodní řetězce začínají jednat o snižování cen jejich výrobků, a to až o pětinu. „Eidam se sem bude valit z Německa, z Polska, očekáváme tlak na cenu,“ podotkl Bedřich Štecher, ředitel Jaroměřické mlékárny v Jaroměřicích nad Rokytnou.
 
Strašák českých ovocnářů – levná jablka z Polska 

Kvůli sankcím budou polští ovocnáři hledat odbyt pro celkem 700 tisíc tun jablek, která dříve putovala do Ruska. Čeští ovocnáři se bojí, že převis produkce jablek v EU povede ke zhroucení cen a tuzemské pěstitele vytlačí levná jablka z Polska. „Jablka tvoří 80 procent české ovocnářské produkce, takže ekonomika jablek je přímo úměrná ekonomice celého odvětví,“ varoval předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. 

Ruský zákaz dovozu se tuzemských ovocnářů sám o sobě nedotkne. Ze 120 tisíc tun jablek, která se u nás ročně vypěstují, míří do Ruska pouhé půlprocento.