Čtvrtletní „slet“ inspektorů v Praze zacvičí s daňovými úniky

Praha – Pražské firmy s podezřelým zdaňováním by nemusely mít další 3 měsíce klidné spaní. Ode dneška v hlavním městě začíná rozsáhlá kontrola, související s obměnou ve vedení finanční správy. Z několika regionů už v pondělí dorazilo zhruba sto kontrolorů. Hlavní cíl: zachránit co nejvíce peněz, které z Prahy odcházejí do daňových rájů či mizí s nadměrnými odpočty DPH.

Generální finanční ředitelství proto už do hlavního města povolalo na sto inspektorů z celého Česka. Kontrolou zatím projde okolo 1 300 vytipovaných podniků. Konečný rozsah akce ale závisí na dílčím zjištění inspektorů. Očekáváme, že plánovaná akce může zpět do státní kasy přinést 150 milionů korun, ale já jsem optimista a věřím, že to bude ještě více, dodává člen vedení Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Kontroloři se do Prahy dobrovolně sjeli už na začátku týdne a v pondělí měli zahajovací schůzku. Celá akce má nést název „Pomoc Praze“. „Já se osobně domnívám, že tady v Praze lze udělat takové výsledky, kterých bychom v regionu těžko docílili,“ vysvětluje Žežulka.

Generální finanční ředitelství tímto opatřením podle svých slov reaguje na nepříznivý trend poslední doby, kdy firmy účelově mění sídla svých společností a nově se usídlují v hlavním městě v domnění, že na ně žádná kontrola nepřijde. Pražské finanční úřady proto často nemají dostatečný časový prostor ani personální kapacitu.

Finanční správa se proto nechce spokojit s jednorázovou akcí a hodlá prosadit změny nejen v praxi, ale i předpisech. Jedním z vyhlídnutých plánů je tzv. předregistrační opatření. „…abychom o té konkrétní nové firmě, která se registruje na území Prahy, měli všechny potřebné informace už od samého začátku,“ dodává Žežulka.

Žežulka: Akce je schopná státu zachránit 150 milionů (zdroj: ČT24)

Boj státu o daně

Kolik státní kase na krácení či přesouvání daní uniká? Ministerstvo financí takové ztráty může jen odhadovat. Nejčastější analýzy auditorů uvádějí až 100 miliard korun ročně - tedy skoro 3 procenta HDP

Nejcitelnější jsou právě tzv. řetězové neboli karuselové podvody - tedy činnost organizovaných skupin, které se na daňové podvody přímo specializují. Třeba na DPH se vloni vybralo celkem 220 miliard korun. Ministerstvo odhaduje, že bez podvodů to mohlo být o 20 miliard víc. 

Na spotřební dani stát vloni vybral skoro 137 miliard korun. Dalších 8 až 10 miliard ale zřejmě ztratil právě kvůli daňovým únikům.