O kotlíkové dotace je extrémní zájem, peníze lidé vyčerpali za dva dny

Praha – Možnost získat dotaci na nové kotle pro Středočechy zatím skončila. Celkem 80 milionů korun dotace se tak vyčerpalo za necelé dva dny. V tuto chvíli kraj přijímá pouze náhradní žádosti. Hejtman Miloš Petera (ČSSD) ale řekl, že kraj jedná s ministerstvem o navýšení celkové sumy zhruba o pět milionů korun, aby se dostalo na více zájemců. Loni se vymezených 40 milionů korun vyčerpalo za čtyři dny. Cílem programu je podle ministerstva podpořit opatření, která povedou ke zlepšení kvality ovzduší.

„Zjistili jsme už v půl desáté, že jsme vyčerpali celkovou částku, takže začínáme jednat s ministerstvem životního prostředí o navýšení v poměru 50 na 50,“ uvedl Petera. Do odpoledne podle něj krajský úřad shromáždil žádosti za 85 milionů korun. Ministerstvo i kraj by tedy podle Petery měly shodně přispět každý 2,5 milionu korun. „Myslím, že bychom mohli být úspěšní, takže by se dostalo na všechny,“ dodal hejtman.

Středočeský kraj musel výzvu na tzv. kotlíkovou dotaci ukončit předčasně poté, co o ni lidé projevili enormní zájem. Stovky z nich už od neděle odpoledne čekaly před středočeským krajským úřadem na Smíchově a strávily před budovou noc. Mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová později upřesnila, že kraj do dnešních 16:00 přijal celkem 1548 žádostí, což odpovídá částce 85,4 milionu korun.

Na dotace, které mají přispět ke zlepšení ovzduší, bylo letos připraveno dvakrát více peněz než loni. Kraj se na této sumě podílí stejnou výší jako ministerstvo životního prostředí, tedy 40 miliony. Protože kontrola podaných žádostí trvá několik měsíců, lze čerpat dotaci až v příštím roce. „Letošní výzva na 80 milionů trvající necelé dva dny tedy dokazuje, že zájem Středočechů o výměnu starých kotlů výrazně vzrostl,“ dodala.

Příspěvek z dotací je asi 50 procent kupní ceny kotle, jeho maximální výše může být pro určité typy kotlů až 60 tisíc korun. Dotace je určena pro domácnosti, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci či za kotel plynový. MŽP spustilo program i v dalších krajích. Náhradní žádosti mohou zájemci o dotaci podávat osobně na podatelně Krajského úřadu Středočeského kraje ještě do dnešních 16:00 hodin. „Úřad přijímá náhradní žádosti pro případ, že by některé byly zamítnuty,“ uvedla Taušová. V předchozí výzvě, kterou Středočeský kraj vyhlásil před rokem, žadatelé vyčerpali vymezených 40 milionů za čtyři dny.