Podle odhadů letos v Česku zkrachuje rekordní počet živnostníků

Praha - V tuzemsku v letošním roce zkrachuje rekordní počet živnostníků. Podle odhadů společnosti Czech Credit Burreau to bude dvakrát víc než loni - přes 8500. Ukazuje se ale, že se většina z nich nezadluží ve svém podnikání, ale v osobním životě. Podle srpnové statistky zbankrotovalo nejvíc živnostníků v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, naopak nejméně v Praze a na Vysočině.

Většina bankrotů probíhá formou oddlužení (zdroj: ČT24)

Celkem zbankrotovalo během srpna 694 živnostníků. Paradoxní ovšem je, že v drtivé většině za jejich krachem nemusí stát podnikání. 634 bankrotů totiž proběhlo formou takzvaného oddlužení, což je obdoba osobního bankrotu. „Dluhy této fyzické osoby nepocházejí z podnikatelské činnosti, nýbrž z osobního života. Pro řadu podnikatelů není živnost hlavním příjmem,“ vysvětluje mluvčí Czech Credit Burreau Věra Kameníčková

Skutečných bankrotů pak zůstalo v srpnové statistice jen 60. A to je jedno z nejlepších čísel od začátku roku. Celkové statistiky ale ukazují, že výroční obrázek živnostníků v Česku letos nebude veselý.

Během posledních dvanácti měsíců bylo vyhlášeno přes 6600 bankrotů fyzických osob, což je o 2860 víc, než za předchozí období. Nejvíce jich vyhlásili živnostníci v Moravskoslezském kraji (991), naopak v Praze to bylo jen 186.