EU kvůli příměří váhá se sankcemi. Jasno má být o víkendu

Brusel - Evropská unie dokončuje přípravu nových protiruských sankcí, jejich uvalení je ale podle představitelů EU nyní v rukou Moskvy. Brusel dal v uplynulých dnech najevo, že Rusko se sankcím může vyhnout, pokud se viditelně zapojí do řešení ukrajinské krize. Americký prezident Barack Obama ovšem na tiskové konferenci v britském Newportu na závěr summitu NATO prohlásil, že má pochybnosti, zda východoukrajinští separatisté a ruská vláda dodrží všechny podmínky dnes dohodnutého příměří.

Zatím tedy není jasné, zda EU dosavadní sankce skutečně zpřísní. Podle českého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy bude v této otázce více jasno o víkendu. Ještě dnes by se ale unijní velvyslanci měli na protiopatřeních dohodnout a následně stálý předseda schůzek členských zemí Herman Van Rompuy dopisem osloví jednotlivé země Unie, zda s dohodnutými opatřeními souhlasí a zda je chtějí uplatnit. Očividně tak bude záležet na aktuálním vývoji na Ukrajině. 

Podle Prouzy se EU kloní k tomu podpořit dnešní dohodu o příměří, kterou v Minsku uzavřeli zástupci ukrajinské vlády a separatistů. Prouza proto neočekává, že by EU, pokud by se pro ně rozhodla, nové sankce vyhlásila dříve než v pondělí.

O možnosti, že se Rusko novým sankcím vyhne, hovořil ve čtvrtek francouzský prezident Françoise Hollande a dnes například italský premiér Matteo Renzi, britský ministr zahraničí Philip Hammond či německá kancléřka Angela Merkelová. Současný návrh posílá se zpřísněním dosavadních bankovních či obchodních zákazů. Mohl by federaci také načas vyřadit z některých mezinárodních sportovních organizací. Část evropských politiků dokonce požadovala odebrat Rusku pořadatelství MS ve fotbale v roce 2018. To ale vedení FIFA jasně odmítlo.

Bonboniéra
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Rusko zakázalo dovoz ukrajinských cukrovinek

Rusko podle agentury Interfax zakázalo dovoz všech cukrářských výrobků pocházejících z Ukrajiny. Federální hygienici argumentují tím, že cukroviny nesplňovaly požadavky pro označování výrobků a mohou tak mást spotřebitele.

„Federální služba pro ochranu spotřebitele zastavuje dovoz ukrajinských cukrárenských výrobků do Ruské federace, účelem je ochrana spotřebitelů,“ oznámili dnes ruští hygienici s tím, že u ukrajinských výrobců odhalili porušování právních předpisů. Zákaz se týká všech cukrovinek vyrobených na Ukrajině.

Ze stejného důvodu Rusové už loni v červenci zakázali dovoz výrobků cukrárenské společnosti Roshen; tu do svého zvolení ukrajinským prezidentem vlastnil Petro Porošenko. Od letoška do Ruska nesmí ani ukrajinské sýry, konzervované potraviny, alkohol, ovoce a zelenina.

Vydáno pod