Temelín by vydržel bez dodávek ruského paliva rok

Praha – Elektrárny Temelín a Dukovany by případné přerušení dodávky ruského jaderného paliva kvůli konfliktu na Ukrajině nemělo ohrozit. Podle šéfa společnosti ČEZ Daniela Beneše mají zásoby ještě na rok provozu. Temelínská elektrárna dnes zaznamenala rekord – po instalaci nových dílů turbíny během letní odstávky se dostala na historicky nejvyšší výkon a pokryla spotřebu pětiny Česka.

Turbína prvního výrobního bloku v Temelíně prošla omlazením – rotory mají novou konstrukci, jsou větší a o dvacet tun těžší. Lopatky se točí rychleji než zvuk. Výkon tak technici zvýšili o 2 % – z 1 056 megawattů na 1 078 megawattů. „Je to nesmírně efektivní bez toho, že bychom potřebovali více paliva,“ pochvaluje si ředitel JE Temelín Miloš Štěpanovský. První blok nově vyrábí elektřinu pro dalších 50 000 domácností.

Modernizace turbíny patřila k unikátním operacím. Obří díly šedesát metrů dlouhého soustrojí musela elektrárna nechat vyrobit na míru. V příštím roce projde stejnými úpravami i druhý výrobní blok, ČEZ za ně zaplatí celkem 3 miliardy korun.

Události: Temelín se pyšní modernizovanou turbínou (zdroj: ČT24)

Během návštěvy vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) v Temelíně přišla řeč i na zásobování českých jaderných elektráren ruským palivem. Dění na východě a vyhrocení vztahů mezi západními státy a Ruskem zatím dodávky neovlivnilo. Energetici nicméně ujistili, že ve skladech mají ruského paliva dostatek, případné výpadky dodávek by je tak neohrozily.

„Jaderné palivo máme na rok provozu. Takže není to nic tak dramatického, že bychom nedokázali řešit nějakou mimořádnou situaci,“ ujistil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Místopředseda vlády dodal, že Temelín je klíčový zdroj a výrobu nezastaví. Palivo si musí elektrárna zajistit – v krajním případě se předzásobí, nebo nakoupí jinde. „Můžu všechny uklidnit, že nic akutního se stát nemůže,“ konstatoval Bělobrádek.