Pod sto dolary se ocitla i americká ropa, trhy se více bojí stagnace než hurikánu Ike

New York - Ceny ropy na světových trzích na sklonku dne zamířily pod tlakem klesající poptávky opět dolů a přes hrozbu hurikánu Ike ztratily téměř celý dnešní dvoudolarový přírůstek. Poprvé od počátku dubna se také pod psychologickou stodolarovou hranici dočasně propadla i cena americké lehké ropy. Už v úterý se pod tuto hranici propadla severomořská ropa Brent.

Americká lehká ropa před koncem obchodování v New Yorku sestoupila až na 99,99 dolaru za barel a obchodování končila s mírným denním ziskem na úrovni kolem 101 USD. Během dne přitom vystoupila až na 102,89 dolaru. Severomořský Brent nakonec zůstal na zhruba čtvrteční úrovni a před závěrem klesl až na šestiměsíční minimum ve výši 96,33 dolaru.

Ceny ropy vystoupily v první polovině července až na rekordních 147 dolarů za barel, od té doby však začal jejich prudký pokles, v němž ztratily třetinu hodnoty. Trh stále více znepokojuje útlum globální ekonomiky, provázený oslabováním poptávky po energetických surovinách i dalších komoditách. K poklesu cen komodit přispívá i oživení kurzu amerického dolaru.

Ceny ropy během dne tlačil nahoru postup hurikánu Ike. Ten by měl do soboty zasáhnout pobřeží Texasu u Galvestonu, kde jsou velké ropné rafinerie, a jeho síla by měla dosáhnout třetího stupně pětibodové škály. V ohrožené oblasti se vyrábí asi čtvrtina spotřeby amerických paliv. Kvůli hurikánu Ike je již také uzavřena témeř celá těžba ropy a zemního plynu v amerických vodách Mexického zálivu.

Ke zlevňování ropy přispívají i zprávy, že Saúdská Arábie nemá v úmyslu
snížit produkci, byť se na tom členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) tento týden dohodli. Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě.