Čínský internetový gigant Alibaba jde na burzu i do světa

Peking/New York – Nejpopulárnější internetový obchod v Číně se chystá na americký trh. Portál Alibaba chce vstoupit na newyorskou burzu. S akciemi firmy, která z Číny vytlačila americkou konkurenci, by se mohlo začít obchodovat už dnes, nejpozději však do půlky září.

Když bylo bývalému učiteli angličtiny 34 let, přesvědčil 80 lidí, aby mu dali 60 tisíc dolarů. O technologii nevěděl nic, přesto díky němu před 15 lety vznikla Alibaba. Dnes míří k tomu, aby se stala největší internetovou firmou světa. „Za minulý rok prodala více zboží než Amazon a eBay dohromady,“ vysvětluje analytik GKFX.com Petr Pleva. 

Zatímco jeho vrstevníci kopírovali, zakladatel Alibaba Group Jack Ma byl inovátor. Jeho elektronická „tržnice“ dala prostor malým a středním firmám pro prodej zboží a služeb. On-line je nyní přes 600 milionů Číňanů. I tak jde pořád o méně než polovinu populace. Většinou se připojují přes mobily a tablety. Na internetu každý z nich stráví v průměru čtyři hodiny denně. 

Události: Fenomén jménem Alibaba (zdroj: ČT24)

Alibaba i za hranice Číny?

Právě Jack Ma vytlačil americkou konkurenci a stal se králem čínského internetu. „V budoucnosti se Alibaba určitě prosadí i mimo Čínu, i když bude muset překonat překážky. V zahraničí je dražší pracovní síla a také zvyky zákazníků jsou jiné,“ myslí si analytik Anbound Consulting Liou Siao. 

V Číně je kultovní postavou. Kromě komunistické strany nikdo nemá na lidi větší vliv. Jedním dechem říká, že internet Čínu otevře, ale zároveň předal úřadům informace o těch, kdo na webu kritizují stranu. „Ze všech sil se snažím být přítelem vlády – poslouchat je, mluvit s nimi, ale nikdy s nimi nedělám byznys. Jak říkám, milujte je, ale nikdy se s nimi nežeňte,“ dodává Jack Ma. 

Jeho majetek se podle agentury Bloomberg odhaduje na 21,8 miliard dolarů (kolem 460 miliard korun) a je nejbohatším Číňanem, přesto se peníze nezdají být jeho motivací. Zato budování říše ano. Letos se Jack Ma vzdal vedení firmy, aby se věnoval problémům Číny: „Byznys by měl být součástí světa. Zlepšit svět a přijmout zodpovědnost.“ Bojovný duch Jacka Ma je přitom pro Číňany vzorem. Radí jim, aby si dávali přezdívky z kung-fu románů. Sám zvolil osamělého a nepředvídatelného mistra meče.

Jack Ma
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Podnikání Alibaby a očekávaný vstup na burzu 

Skupina Alibaba se zaměřuje na elektronický obchod, tzv. e-commerce, a tento segment v Číně ovládá zhruba z 80 procent. V roce 1999 spustila provoz stránek Alibaba.com zaměřených na firmy. Cílem bylo propojit čínské výrobce se zákazníky v zahraničí. 

Ještě v září se má Alibaba stát největší čínskou společností, která se bude obchodovat na americké burze, konkrétně na NYSE. Očekávaná tržní hodnota by mohla být 200 miliard dolarů (v přepočtu čtyři biliony korun). Firma minulý týden oznámila, že v prvním finančním čtvrtletí končícím v červnu téměř ztrojnásobila čistý zisk na dvě miliardy dolarů.