Úleva podnikatelům: Změny zákonů možná jen dvakrát do roka

Praha – Ministerstvo průmyslu chce docílit toho, aby změny pro podnikatele nastávaly jen dvakrát do roka. A s tímto návrhem teď jde na vládu. Konkrétně plánuje, aby zákony nebo vyhlášky, které se dotknou firem a živnostníků, začaly být účinné jen na začátku ledna a července. Cílem je omezit zbytečnou byrokracii, se kterou se firmy potýkají.

Na konci listopadu loňského roku tehdy nová Poslanecká sněmovna schválila daňový balíček, který od prvního ledna zasáhl do 40 zákonů. Upravil třeba, jak se platí daň z přidané hodnoty, nebo zrušil dědickou a darovací daň. Firmy tyto změny na poslední chvíli vyhlásily legislativním paskvilem roku. A stabilní podnikatelské prostředí je něco, po čem dlouho marně volají. 

Jaromír Horský, majitel RH+

„Změny se dělají velice často ad hoc. Nepromyšlenost je dá se říct taková červená nit, která se táhne celou legislativou.“

Alespoň částečně by měl podnikatelům ulevit plán ministerstva průmyslu. To se inspirovalo britským modelem: když už nějaké změny přijdou, mají mít jen dvě data účinnosti, a to prvního ledna a prvního července. „Úplně nejlepší by bylo, kdyby veškeré legislativní změny byly k prvnímu lednu, ale tak daleko jít nechceme,“ dodává šéf resortu Mládek. 

Podle odhadu ministerstva je předpisů s dopadem na podnikatele přijímaných mimo tato dvě data víc než polovina. I během pilotního projektu s resorty práce a financí se to podařilo zmenšit jen na jednu třetinu. „V praxi by to pomohlo. Pokud člověk ví, že nějaké zákony vejdou v účinnost prvního ledna nebo července, tak se nestane, že nějakou změnu během roku nezaregistruje,“ myslí si účetní Jitka Seidlová. 

Události: Změny už jen dvakrát za rok (zdroj: ČT24)

„Pokud je relativně málo změn, tak se to dá zvládnout. Ale pokud jich je ročně několik set, tak se v tom firma nemůže zorientovat,“ říká Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Vláda by měla ministerstvům podle návrhu toto zjednodušení zatím jen doporučit. Později by to mohlo být i povinné.