Ekvádorská centrální banka jako první vydá digitální měnu

Quito  - Ekvádor hodlá vytvořit vlastní digitální měnu, která by měla být první digitální měnou na světě vydávanou centrální bankou. Někteří analytici oslovení agenturou AP to však považují za první krok k opuštění současné oficiální měny v zemi, kterou je americký dolar. Tuto teorii ale popírá tamní vláda.

Elektronické peníze by se mohly dostat do oběhu již v prosinci, věří úředníci centrální banky. Zatím však měna nemá jméno a k dispozici nejsou ani žádné technické detaily. Banka pouze uvedla, že se nebude jednat o virtuální měnu bitcoin. V jakém množství bude měna vytvořena, se má odvíjet od poptávky.

Podle náměstka ředitele centrální banky Gustava Solórzana by měna měla fungovat společně s dolarem a podle zákona bude podpořena „likvidním majetkem“. Zaměřit se má na 2,8 milionu nejchudších Ekvádorců, kteří tvoří zhruba 40 procent ekonomiky. Zpočátku bude možné uskutečňovat a přijímat platby v nové měně prostřednictvím mobilních telefonů.

Nová měna navíc už byla schválena. Podobné virtuální měny, které nemají podporu státu (a patří mezi ně i bitcoin), byly přitom v zemi minulý měsíc zakázány.

Ekvádorské Quito
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Cameris

Nahradí nová měna dolar?

Levicový prezident Rafael Correa prohlásil, že jediným problémem projektu je, že trval tak dlouho. Bránil ho také před „pseudoanalytiky, kteří se objevili v médiích a snaží se (ho) pošpinit“. Popřel současně domněnky mnoha analytiků, že by země měla prostřednictvím nové měny v plánu nahradit americký dolar, který si Ekvádor stanovil za svoji oficiální měnu po bankovní krizi v roce 2000.

Použití měny má být dobrovolné a podle zákona nebude měna použita k vyplacení státních zaměstnanců nebo firem dodávajících státu. Měna se ani nesmí využívat k nákupu finančních instrumentů vydávaných ministerstvem financí.

Fausto Valencia, úředník, který dostal novou měnu na starosti, tvrdí, že software již používají mobilní operátoři v Paraguayi. Upozornil, že nová měna nebude jako bitcoin, jehož výhoda je v technické podpoře - do oběhu může být „vyraženo“ jen omezené množství bitcoinů. Bez této záruky ekonomové varují, že vláda by teoreticky mohla vytvořit tolik měny, kolik chce, a riskovat tak inflaci.

Vydáno pod