NWR získá čas, věřitelé umožnili snížení dluhu

Praha/Londýn – Věřitelé těžařské společnosti New World Resources (NWR) schválili plán kapitálové restrukturalizace. Holding, do kterého patří mimo jiné těžební firma OKD, tak sníží nominální zadlužení z 825 milionů eur (23 miliard korun) na 500 milionů eur (14 miliard korun) a odvrátí hrozící bankrot.

Hlasování bylo jednoznačné: pro restrukturalizaci se vyslovilo 95 % nezajištěných a 99 % zajištěných věřitelů. Na začátku září musí jejich rozhodnutí ještě formálně potvrdit londýnský soud. Nenaplnil se tedy černý scénář, který by NWR poslal do insolvence a OKD do rukou zajištěných věřitelů.

„Nyní se budeme dál soustředit na dokončení celého procesu restrukturalizace, které očekáváme v první polovině října,“ uvedl ředitel vnějších vztahů Petr Jonák. Součástí opatření, která mají odvrátit insolvenci, je kromě snížení hodnoty dluhopisů také emise nových akcií v hodnotě 118 milionů eur (3,3 miliardy korun).

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka výsledek očekával. „Matematickou terminologií se jedná o nutnou, nikoliv však dostačující podmínku pro přežití firmy. Nyní je na řadě navýšení akciového kapitálu, poté lze firmu považovat za restrukturalizovanou,“ upozornil Hatlapatka.

„Společnost NWR není tímto krokem definitivně zachráněna, spíše bych řekl, že získala čas na to, aby nějakým způsobem zlepšila svoje hospodaření, aby se mohla dožít zlepšení situace na trhu s uhlím. Času ale nezískala zase až tolik, odhadem tak jeden, jeden a půl roku,“ domnívá se makléř FIO banky Daniel Marván.

Ilustrační foto
Zdroj: NWR

Také analytik BH Securities Petr Hlinomaz zdůraznil, že NWR ještě nemá potíže za sebou. „Za současných cen uhlí je třeba pokračovat ve snižování nákladů, aby se firma dostala do zóny zisku, a to bude ještě trvat,“ předpověděl.

Byly to právě nízké ceny uhlí, které dostaly NWR do hospodářských problémů. V letošním prvním pololetí se jí nicméně podařilo snížit ztrátu na 57 milionů eur z 396 milionů eur před rokem. Většinový podíl v NWR drží investiční skupina BXR. Tu minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 000 bytů na Ostravsku nicméně zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Restrukturalizaci přivítali odboráři i OKD

Souhlas věřitelů s restrukturalizací mateřské NWR je pro budoucnost OKD a její zaměstnance dobrá zpráva. Shodli se na tom mluvčí OKD Marek Síbrt a předseda odborů Jaromír Pytlík. Síbrt slíbil, že OKD bude pokračovat v provozní transformaci. „S tou jsme začali v loňském roce, dosáhli jsme řady konkrétních úspěchů a budeme s ní pokračovat, abychom učinili podnikání naší společnosti udržitelné a konkurenceschopné i při současné extrémní situaci na černouhelném trhu,“ řekl Síbrt.

„Konečně snad bude klid a nebudou problémy se zajištěním výroby, investic a podobně. Jedná se o to, že jsme tvrdě snižovali náklady a to donekonečna nejde. Je třeba myslet i na budoucnost a zajistit těžbu,“ prohlásil šéf odborářů Pytlík.

Nízké ceny uhlí ohrožují provoz OKD a zejména jejího černouhelného Dolu Paskov na Frýdeckomístecku. Podle managementu je prodělečný. Firma proto uvažovala o jeho uzavření ke konci letošního roku, s vládou se ale nakonec dohodla, že těžbu prodlouží do roku 2017, výměnou za to stát zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro propuštěné horníky. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dokonce připustil možnost, že by stát firmu OKD mohl koupit (čtěte víc).

Vydáno pod