Předváděcí akce: přetrvávající nedostatky a nové triky

Praha – Nekalé praktiky předváděcích akcí jsou stále na denním pořádku. Česká obchodní inspekce (ČOI) zkontrolovala ve druhém čtvrtletí 206 předváděcích prodejních akcí – a nedostatky zjistili inspektoři ve 170 případech. Obchodíci navíc přišli s novým trikem. Už dříve podvedené zákazníky lákají k novému setkání pod záminkou, že jim z dotací Evropské unie vrátí přeplatky za předražené zboží ve formě dovolené.

Výběr zákazníků není náhodný. „Zvou si tam konkrétně osoby, u kterých vědí, že už někdy nakupovaly na předváděcích akcích předražené zboží, a lákají je právě na to, že jim pomohou ty peníze dostat zpátky,“ popsal Radiožurnálu systém mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Nabídka padne beze svědků, když je zákazník s obchodníky sám. „Řekli, že když jim na místě zaplatí 25 tisíc korun, tak dostanou kartu, která je opravňuje k tomu, aby pak v budoucnu získali od konkrétní společnosti zájezd v hodnotě 69 tisíc korun,“ vylíčil Fröhlich.

„Máme signály, že se někteří poskytovatelé těchto akcí tváří jako 'antišmejdi' – vystupují jako spotřebitelští ombudsmani nebo firmy, které chtějí poskytnout právní pomoc při vrácení peněz z předchozích uzavřených kupních smluv,“ potvrdil ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

ČOI radí všem spotřebitelům, a zvláště seniorům, aby na předváděcí akce vůbec nechodili. „Doporučuji se těchto akcí nezúčastnit,“ nabádá ředitel ČOI. Spotřebitelům také radí neposkytovat při těchto akcích o sobě žádné údaje v jakékoliv formě a nezvat prodejce do bytu pod záminkou předání dárku nebo výhry.

Množí se podle něj případy, kdy firmy prezentují své nabídky jako různé farmářské trhy, jarmarky, hody, ochutnávky bez uvedení konkrétního programu nebo sortimentu a následně pořadatelé na nich nabízejí návštěvníkům elektrické tlakové hrnce, kuchyňské roboty, křovinořezy, vysavače či elektrické grily. „Je to klamání spotřebitelů,“ podotkl Bezecný.

Za první pololetí nahlásilo inspekci 53 subjektů celkem 16 800 organizovaných akcí. Kolik z nich však skutečně bylo, nelze přesně zjistit. Od dubna do konce června uložila ČOI při kontrolách sankce přesahující pět milionů korun. U firem Senior Fusion a Spokojená domácnost, s. r. o. podala ČOI žádosti o vrácení živnostenského oprávnění.

KDE ZJISTILA ČOI DALŠÍ PROBLÉMY?

Internetové obchody

Ve druhém čtvrtletí zaznamenala Česká obchodní inspekce nedostatky u 80 procent z 219 kontrolovaných e-shopů. Uložila za ně provozovatelům pokuty v celkové hodnotě 1,18 milionu korun. „Obchodníci nejčastěji neposkytli úplné, přesné nebo pravdivé informace o nabízených produktech, o obchodních podmínkách nebo zamlčeli důležité informace, které mohly zásadním způsobem ovlivnit rozhodnutí spotřebitele o uzavření smlouvy,“ upozornil ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

„Problémy se většinou objevují u informování o možnosti odstoupit do čtrnácti dnů od smlouvy nebo o tom, jakým způsobem probíhá reklamace,“ sdělil výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. „Průměrná pokuta vyšla asi na 6 500 korun, což znamená, že se nejednalo o závažná provinění,“ dodal.

Požární dveře

Z kontrol ČOI dále vyplynulo, že některé dveře prodávané jako požární nezadrží oheň ani na sedm minut. Troje ze čtveřice kontrolovaných dveří pak nevydržely odolávat ohni deklarovaných 30 minut. Následné zkoušky zaměřené na materiálové složení potvrdily, že výrobci nedodrželi požadované parametry při výrobě. Inspekce s nimi zahájila správní řízení.

Kontrola dveří byla provedena na základě podnětu od Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. „Podle dosavadních informací, které máme k dispozici, firmy již přijaly vlastní opatření a v současné době by se tyto výrobky neměly objevovat v tržní síti na území České republiky,“ prohlásil Bezecný.

Lidem, kteří se domnívají, že mají inkriminované výrobky zabudované ve svých domovech či podnikatelských prostorech, Bezecný doporučil, aby se obrátili na dodavatele a ověřili, zda jejich typ dveří zkoušce vyhověl. Pokud ne, měli by požadovat výměnu dvěří za vyhovující.

Vetyška: V případě e-shopů se nejednalo o závažná provinění (zdroj: ČT24)
Vydáno pod