Žádné překvapení: Ekonomika mezičtvrtletně stagnovala

Praha – Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala tak, jak byl původní odhad. Meziročně se vyvíjela lépe, podle zpřesněného odhadu hrubý domácí produkt vzrostl o 2,7 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). V prvním odhadu v polovině srpna statistici uváděli meziroční růst o 2,6 procenta. Údaje podle ekonomů nevyznívají negativně, a tak nadále počítají s celoročním růstem ekonomiky nad 2,5 procenta.

„Celkový výkon tuzemské ekonomiky se ve 2. čtvrtletí v mezičtvrtlením srovnání nezměnil. Beze změny jsou i výdaje na konečnou spotřebu,“ uvedli statistici.

Zpřesněná data podle hlavní ekonomky České bankovní asociace (ČBA) Evy Zamrazilové potvrdila mírně optimističtější obrázek, než jaký naznačoval předběžný odhad. „Dnešní data v zásadě potvrdila původní tržní odhady a zmírnila tak skepsi vyvolanou předběžným odhadem. Zveřejněná data rovněž potvrdila obrázek vyváženě ožívajícího hospodářství,“ míní Zamrazilová. Za celý rok ČBA nadále očekává růst HDP kolem 2,5 procenta.

I podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky stále platí, že po uměle příliš vysokých růstech v předchozích dvou čtvrtletí nejde o negativní údaj. „Ve srovnání s prognózou ČNB je údaj jen o desetinku slabší, takže to nenaznačuje žádnou změnu pro měnovou politiku,“ je přesvědčen Brožka. Ve třetím čtvrtletí se ekonomka podle něj vrátí k vysokému tempu růstu. „Podstatné ale bude to, jak se na české ekonomice projeví slábnoucí aktivita v eurozóně. Za celý rok 2014 i nadále čekáme růst ekonomiky o 2,6 procenta,“ dodal ekonom.

Posiluje domácí poptávka

Podle statistiků se zvýšily o 2,3 procenta výdaje na tvorbu kapitálu a mezičtvrtletně stoupl dovoz, a to o 0,3 procenta. Naproti tomu vývoz klesl o 0,4 procenta. Zahraniční obchod v porovnání s prvním čtvrtletním tak přestal být hlavním faktorem tvorby HDP. Meziročně stoupl dovoz o 11,3 procenta a vývoz o 8,9 procenta.

Jak naznal hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek, otěže růstu převzala domácí poptávka. „Prognóza růstu HDP pro celý letošní rok prozatím ukazuje na 2,8 procenta. Nicméně začíná se zvyšovat počet rizik, která by mohly vést k pomalejšímu růstu. Jde zejména o sérii negativních ekonomických údajů z Německa a dalších zemí eurozóny. Velkou neznámou je situace na Ukrajině,“ upozornil Marek.

Hlavní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek hodnotí posilování domácí poptávky pozitivně. „Myslím, že je to v této fázi dobře, protože se česká ekonomika stala trochu odolnější vůči nepříznivým vlivům ze zahraničí jako nastupující recesi v ruské ekonomice a zpomalení v západní Evropě,“ vysvětlil Sobíšek.

To ředitel Saxo Bank pro ČR, Slovensko a Maďarsko Pavel Drahotský je opatrnější. „Dnešní hodnoty jsou příjemné, ale v dalších obdobích budou pravděpodobně nižší,“ komentoval poslední čísla. Také při tom poukázal na zpomalování německé ekonomiky a rizika související s děním na Ukrajině. Podle něj se tyto faktory plně projeví až ve druhé polovině roku.

„Česká ekonomika se vyvíjí zřetelně lépe, než jsme čekali v listopadu loňského roku. Přispívá k tomu už nejen zahraniční obchod, ale i rostoucí domácí poptávka a kromě oživení v zahraničí má samozřejmě vliv i slabší kurz koruny,“ uvedl v narážce na loňské intervence centrální banky Tomáš Holub, ředitel sekce měnové a statistiky ČNB.

Vydáno pod